Tiesitkö? Jouluklassikon tuttu hahmo oli alkujaan aivan erilainen

Monen jouluun on tänäkin vuonna kulunut Tim Burton -animaatio Painajainen ennen joulua. Halloween-kaupungin luurankomies Jackin halu luoda oma joulunsa on tykätty tarina, mutta sen syntyprosessi oli konstikas. Siinä rypistyksessä jopa yksi elokuvan keskeisimmistä hahmoista koki melko täydellisen muodonmuutoksen.

Leffan keskeisin naishahmo on Sally, Catherine O'Haran ääninäyttelemä neito, jonka eriskummallinen tiedemies on kursinut kokoon Frankensteinin hirviön tapaan. Tim Burton loi animaation pohjaksi tukun luonnoksia ja hänen hovisäveltäjänsä Danny Elfman, joka lainasi myös lauluääntään elokuvan Jackille, kehitteli keskusteluistaan Burtonin kanssa elokuvan laulut. Leffan tekeminen aloitettiin vaiheessa, jolloin varsinainen käsikirjoitus ei ollut vielä edes valmis, eikä Sallylla, joka esiintyi parissa Burtonin luonnoksessa ja myöhemmin maalauksessa sinihipiäisenä vamppina, ollut omaa laulua.

Painajainen ennen joulua -elokuvan käsikirjoittajaksi kiinnitetty Michael McDowell ei onnistunut saattamaan työtään loppuun toivotunlaisesti, joten projektiin otettiin mukaan Caroline Thompson. Elfman kirjoitti kappaleitaan Thompsonin luona, joten uusi käsikirjoittaja oli hyvin jyvällä siitä, mitä elokuvan hahmot tekivät. Thompson alkoi sitoa laulujen tarinoita toisiinsa ja miettiä, mitä elokuvasta puuttui. Hän arveli pienen tulitikkutytön kaltaisen hahmon toimivan leffassa paremmin kuin kohtalokkaan vampin. Niinpä Sally otettiin mukaan, mutta muokattuna uuteen uskoon.

Elfman kirjoitti vielä Sallylle oman laulun. Säveltäjästä tuntui kuitenkin siltä, että hän oli tehnyt jo tietyntyyppistä musiikkia tarpeeksi, joten Sallyn laulusta tuli kaihoisampi ja rauhallisempi kuin muista elokuvan kappaleista.


Lähteet: Den of Geek, E! Special

Kuva: Disney/Tim Burtonin painajainen ennen joulua, 1993

R. Isoviita 25.12.2021 klo 23:34

Uusimmat uutiset

Viime vuoden kamppailupätkä Mortal Kombat saa jatkoa

Hahmoja riittää useampaankin osaan.

R. Isoviita

Disney vastasi Peter Dinklagen kritiikkiin

Konsulttiapua on haettu.

R. Isoviita

Tuorein Spider-Man-leffa tekee kovaa tiliä edelleen

Tekijöillä tähtäimessä myös muuta.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...