Myös tulevassa West Side Story -versioinnissa mukana ollut Stephen Sondheim on kuollut

Joulukuussa ensi-iltaan saapuva Steven Spielbergin West Side Story on jo toinen filmatisointi alkujaan 1950-luvulla julkaistusta Romea ja Julia -henkisestä musikaalista. Sen sanoittajana toiminut Stephen Sondheim antoi panoksensa myös uutta elokuvaversiointia varten. Tehtävä jäi yhdeksi hänen viimeisimmistään, sillä Sondheim kuoli eilen Connecticutissa 91-vuotiaana.

Sanoittajana ja säveltäjänä tunnettu mestari rakasti musiikkiteatteria, mutta useat hänen töistään löysivät tiensä myös elokuviin. Musikaalien pariin Sondheim päätyi 10-vuotiaana saamansa sysäyksen kautta. Hänen vanhempansa erosivat ja hän muutti vaatesuunnittelijaäitinsä kanssa New Yorkista Pennsylvaniaan, maatilalle, jonka naapurissa asui kuulu teatterituottaja Oscar Hammerstein. Tästä tuli pian nuoren Sondheimin oppi-isä.

Myöhemmin hän opiskeli musiikkia Williams Collegessa ja kehitti taitojaan mm. avantgarde-säveltäjä Milton Babbittin kanssa. Sondheimistä kehittyi yksi viime vuosikymmenien merkittävimmistä musikaalintekijöistä, jonka kynästä ovat lähtöisin myös klassikkosaduista ammentanut Into the Woods sekä kauhuromanttinen Sweeney Todd - Fleet Streetin paholaisparturi.

Useat viihdealan nimet ovat muistelleet musiikintekijää lämmöllä. Esim. Hugh Jackman kehui Sondeimin olleen yksi heistä, jotka ovat perusteellisesti muovanneet kokonaista taidemuotoa. Pitch Perfect -tähti Anna Kendrick puolestaan muisteli, kuinka hauskaa mutta samalla vaativaa Sondheimin laulujen tulkitseminen hänelle oli ja kiitti suuresta etuoikeudesta saada esittää mestarin töitä. Sanoittaja Tim Ricen mielestä yksin West Side Storyn sanoitus olisi riittänyt tekemään Sondheimista teatterialalla kuolemattoman.


Lähteet: Variety, THR

Kuva: Walt Disney Co/West Side Story, 2021

R. Isoviita 27.11.2021 klo 04:53

Uusimmat uutiset

Viime vuoden kamppailupätkä Mortal Kombat saa jatkoa

Hahmoja riittää useampaankin osaan.

R. Isoviita

Disney vastasi Peter Dinklagen kritiikkiin

Konsulttiapua on haettu.

R. Isoviita

Tuorein Spider-Man-leffa tekee kovaa tiliä edelleen

Tekijöillä tähtäimessä myös muuta.

R. Isoviita

Johnny Deppillä on uusi rooli

Hollywoodin ulkopuolella.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...