In memoriam: Martin Landau ja George A Romero

Sekä Oscar-palkittu veteraaninäyttelijä Martin Landau että zombiekauhulegenda George A. Romero ovat kuolleet. Landau menehtyi päivää ennen Romeroa, lauantaina 15.7. Los Angelesissa, tiedottajansa mukaan vähän sen jälkeen kun hänet oli kiidätetty sairaalaan. Hän oli kuollessaan 89-vuotias. Romero - jonka kerrotaan sairastaneen keuhkosyöpää - oli 77-vuotias.

Kulttielokuva Elävien kuolleiden yöllä maailmanmaineeseen noussut Romero suunnitteli vielä viime aikoina uutta zombie-aiheista leffaa. Landau puolestaan oli kiinnitetty useampaankin uuteen tuotantoon, joista hän ehti kuvata Without Ward -nimisen draamakomedian nimiroolin. Molempien uraa voi luonnehtia pitkäksi ja vaiheikkaaksi - Landau aloitti TV-näyttelijänä 1950-luvun alussa esiintyen aluksi useissa eri sarjoissa vierailurooleissa, Romero löi itsensä kerralla ihmisten tietoisuuteen vuonna 1968 Elävien kuolleiden yöllä ja asetti samalla askelmerkit monelle myöhemmälle zombie-aiheeseen tarttuneelle.

Elävien kuolleiden yö:Martin Landaun kasvot tulivat monille tutuiksi niin ikään 1960-luvulla, kun hän sai kymmenien jaksojen mittaisen pestin alkuperäiseen Vaarallinen tehtävä -sarjaan. 1970-luvulla hän eteni tieteisviihteen pariin, edelleen näyttävän ja Star Trekiä vakavamielisemmän kulttisarja Avaruusasema Alfan eli Space: 1999:n päärooliin. Hänen rinnallaan sarjaa tähditti hänen silloinen vaimonsa Barbara Bain. Näyttelemisen ohella Landau myös opetti näyttelemistä mm. Jack Nicholsonille.

Romero pitäytyi työssään läpi vuosikymmenten pääasiassa kauhun parissa, mutta ansaitsi legendan maineen tasapainoilemalla käsikirjoittamisen, tuottamisen ja ohjaamisen välillä. Hänen harvoja ei-kauhuelokuviaan on kiistellyn ex-urheilija O. J. Simpsonin elämää ennen tämän murhaskandaalia esitellyt dokumentti O.J. Simpson: Juice on the Loose.

Sekä Landau että Romero olivat kotoisin New Yorkista ja molemmat huomioiytiin urillaan useilla palkinnoilla. Landau voitti Oscarin ja Golden Globen ollessaan kolmatta kertaa ehdolla työstään. Hänen tulkintansa kauhuikoni Bela Lugosista Tim Burtonin elämäkerrallisessa elokuvassa Ed Wood on edelleen yksi ikimuistoisista palkintoon johtaneista suorituksista, vaikka Lugosin hahmo olikin vain elokuvan sivurooleja.

Ed Wood:


Romeron palkintokokoelmia kartuttivat erityisesti fantasia- ja kauhupainotteiset tapahtumat, kuten Fantafestival, jolla hänet palkittiin vuonna 1993 Stephen Kingin kirjaan pohjautuvasta mysteeritrilleristään Pimeä puoli sekä elämäntyöstään. Vuonna 2009 Romero oli lisäksi ehdolla Venetsian elokuvajuhlien kultaisen leijonan saajaksi elokuvallaan Survival of the Dead, joka oli jatkoa Elävien kuolleiden yölle.

Romeron tytär Tina on isänsä innoittamana opiskellut elokuva-alaa ja toiminut mm. näyttelijänä ja ohjaajana. Landaun lapsista Susan toimii tuottajana, Juliet puolestaan isänsä tavoin näyttelijänä.


Lähteet: THR, Variety

Kuva: Gage Skidmore (Romero)/ © Glenn Francis, www.PacificProDigital.com (Landau)

R. Isoviita 17.07.2017 klo 10:34

Uusimmat uutiset

Disney vastasi Peter Dinklagen kritiikkiin

Konsulttiapua on haettu.

R. Isoviita

Tuorein Spider-Man-leffa tekee kovaa tiliä edelleen

Tekijöillä tähtäimessä myös muuta.

R. Isoviita

Johnny Deppillä on uusi rooli

Hollywoodin ulkopuolella.

R. Isoviita

Näyttelijäkonkarilla on idea Jokeri-elokuvaa varten

Willem Dafoelle on soviteltu Batman-pahiksen roolia fanikunnan puolesta.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...