Miten Rogue Onessa voi olla mukana näyttelijä, joka kuoli jo vuonna 1994

Keskiviikkona myös Suomessa ensi-iltaan tullut Rogue One: A Star Wars Story sijoittuu Tähtien sota -elokuvien kaanonissa ennen vuonna 1977 valmistunutta Tähtien sota -leffaa. Näin ollen siinä esiintyy myös hahmoja, joille eri näyttelijät lainasivat ulkomuotoaan ja ääntään jo 1970-luvulla. Vaikka Tähtien sodan näyttelijöistä osa on edelleen elossa, tästä joukosta moni on jo ylittänyt keski-iän, eikä käytännössä enää edes liiku tai elehdi samalla tavalla kuin parikymppisenä.

Rogue One -elokuvan nähneet ovat jo voineet todistaa, että leffassa ovat silti mukana niin ikoninen pahis Darth Vader (kuvassa), prinsessa Leia kuin imperiumin upseerikuntaan kuuluva Moff Tarkin. Siinä missä Darth Vaderin viitan ja maskin alle on melko helppoa palkata aina nuorempi näyttelijä, alkuperäistä prinsessa Leiaa esittänyttä Carrie Fisheriä (60 v.) on vaikeampi korvata ja Moff Tarkinin kohdalla homma on vielä hankalampi, sillä omaperäisen näköinen brittinäyttelijä Peter Cushing kuoli jo vuonna 1994 81 vuoden kunnioitettavassa iässä.

Rogue Onessa Darth Vaderin äänenä kuullaan tutusti James Earl Jonesia, mutta hahmon fyysinen olemus on luotu kahden näyttelijän voimin: myös Guardians of the Galaxy -elokuvassa pientä sivuroolia esittäneen Spencer Wildingin ja paremmin stunttina tunnetun Daniel Naprousin avulla. Prinsessa Leiaa nähdään elokuvassa vain vilaukselta. Hänen tutulta vaikuttava habituksensa ei ole silti peräisin Carrie Fisheriltä saati pelkkää pikselitaidetta, vaan iso osa siitä on norjalaisnäyttelijätär Ingvild Deilalta (Avengers: Age of Ultron). Deilan kerrotaan saaneen roolin mm. siksi, että hänellä ja Carrie Fisherillä on samankaltainen leuka. Leian kasvot on luotu digitaalisesti Fisherin nuoruudenkuvista Deilan kasvojen päälle.

Tätä samanlaista tekniikkaa, jota hyödynnetty myös Captain America: Civil War-, Central Intelligence- ja Fast & Furious 7 -elokuvissa, on käytetty Rogue Onen Moff Tarkinin kohdalla. Cushing oli alkuperäisen Tähtien sodan ilmestyessä yksi sen nimekkäimmistä näyttelijöistä, ja vaikka Moff Tarkinin roolissa nähtiinkin lyhyesti vuoden 2005 Star Wars: Episodi III:ssa australialainen Wayne Pygram (Farscape), Tarkinin kasvot ovat nyt jälleen Cushingin. Vartalo puolestaan kuuluu vähän cushingmaiset poskipäät omaavalle brittiläiselle Guy Henrylle (Harry Potter ja kuoleman varjelukset: osa 1 & 2).

Lopputuloksen jo nähneet ovat jakaantuneet jyrkästi kahteen leiriin: heihin, joita Rogue Onen Tarkin ja Leia eivät ole vakuuttaneet ja heihin, jotka ovat olleet näkemäänsä tyytyväisiä. Joka tapauksessa Rogue One on jo päässyt mukaan myös visuaalisten efektein Oscarista kisaavien elokuvien joukkoon. Miten näyttelijän kasvoja muokataan digitaalisesti, siitä kertoo lyhyesti mm. tämä video:


Lähteet: THR, Dagbladet, Twitter, The Washington Post, ScreenRant, PopSugar, CinemaBlend, IndieWire

Kuva: LucasFilm LFL

R. Isoviita 17.12.2016 klo 16:27

Uusimmat uutiset