Spielbergin ennusteesta totta?

5.5.2015 13:32

Uutuuselokuva Avengers: Age of Ultron imee katsojia teattereihin kuin tehokas imuri villakoiria sisuksiinsa. Sen on kerrottu kahmineen pelkästään Yhdysvaltojen markkinoilta viime viikonloppuna liki 188 miljoonaa dollaria ja ollen mm. Suomen teattereiden myydyin nimeke kahtena viimeisenä viikonloppuna. Nousukiito on niin kova, että joillakin saattaa näkö hämärtyä.

Näön hämärtyminen ei tässä yhteydessä viittaa elokuvan katsojiin, vaan tuotantoportaan yläpäähän. Avengers-jatko-osa yhdessä mm. Furious 7:n ja esimerkiksi tulevan Star Wars -elokuvan kanssa muodostavat ryhmän, joka voi tehdä suurmenestyksestään huolimatta hallaa koko elokuvateollisuudelle. Furious 7 on kivunnut listakärkeen jopa Kiinassa ja tuonut jo reippaasti yli miljardi dollaria tekijöilleen. Avengers: Age of Ultron ja muutama muu elokuva ovat samalla tiellä, mutta jos elokuvayhtiöt keskittyvät vain miljardin rajapyykin ylitykseen, se saa muut voitolle jääneet elokuvat näyttämään lopulta huonoilta.

Ohjaaja Steven Spielberg ennusti tällaista tilannetta jo pari vuotta sitten, ja valitteli kehityksen luisuvan suuntaan, jossa mahdollisimman suurta voittoa tavoittelevat leffayhtiöt haluavat tehdä vain sen kaltaisia elokuvia, mitkä aiemminkin ovat tuoneet parhaimman tuloksen. Tämä tarkoittaa lisää jatko-osia (esim. Furious 7:lle on jo kaavailtu kahtakin jatko-osaa) ja vähemmän alkuperäisiä, uusia ideoita.

Yhtenä esimerkkinä pelkästään lukujen tuijottamisesta johtuvaan kokeilunhalun vähenemiseen ovat muuten menestyksekkään sarjakuvaelokuvien genren naissankarien omien leffojen harvinaisuus. Indiewire on kaivanut esiin Sonyn ja Marvelin toimitusjohtajien välisen keskustelun, jossa Marvel-pomo toteaa varsin suoraan, että naisten tähdittämät sarjakuvarainat ovat tuoneet vain tappiota. Näiden tappioiden muita syitä pohtimatta hän teilaa idean naishahmojen ympärille rakennettavista sarjakuvaleffoista myös jatkossa.

 

Lähteet: Forbes, THR, Variety, Indiewire

Kuva: BVI Finland

Lisää luettavaa