Yrittää olla hauska, mutta ei oikein onnistu siinä.

4.9.2005 22:24

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Onks Viljoo näkyny?
Valmistusvuosi:1988
Pituus:77 min

Tämän pläjäyksen pohjana toimivat lukuisat 1980-luvun suomalaiset klassikkokomediasarjat. Elokuvassa tavataan paljon näiden komediasarjojen henkilöittä. Ja on heitä nähty myös myöhemmin tehdyissä sarjoissa. Elokuva on Speden tuotantoa ja käsikirjoittajana useamman komediasarjan kirjoittanut Pertti Reponen.

Homma menee seuraavasti: Televisiossa pyörii sarja, jolla pyritään tekemään olemattomista tuppukylistä tunnettuja paikkoja. Parhaan kehitysidean keksinyt saa 10 miljoonaa markkaa. Tällainen rahasumma tietenkin kiinnostaa useampaakin tahoa. Mukaan änkeävät muun muassa epäilyttävä pankkijohtaja, kaksi alkoholisoitunutta saamelaista ja kaksi romania.

Onks Viljoo näkyny? on tyypillinen suomalainen kasarikomedia. Elokuva yrittää olla kovasti hauska kuitenkaan onnistumatta siinä. Pahin kompastuskivi on rasittavasti ja rasistisesti kuvatut romanit ja saamelaiset. Stereotypiat ovat jo niin kärjistettyjä, ettei homma toimi. 1980-luvun ihmisille juopottelevat saamelaiset ja varastelevat romanit saattoivat olla hauskoja, mutta tällaiset stereotypiat saavat sivistyneemmän 2000-luvun ihmisen lähinnä vaivaantuneeksi. Eikä Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala muutenkaan suuria näyttelijälahjoja tässä osoita.

On tässä leffassa kuitenkin muutama hauska kohta. Etenkin Heikki Kinnusen esittämät hahmot ovat varsin hauskoja. Oikeastaan vain muutamat hauskat kohdat tekevät tästä leffasta jotenkin katseltavan, vaikka tämä ei montaa kertaa viihdytä.

Arvosteltu: 04.09.2005

Lisää luettavaa