Ymmärrettävästi tällaisellakin teoksella on intohimoiset katsojansa ja elokuvalla oma paikkansa.

17.3.2005 20:49

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:The Company
Valmistusvuosi:2003
Pituus:107 min

Tanssin taika eli The Company on mestariohjaaja Robert Altmanin elokuva jossa seurataan Chigacolaisen Joffrey Ballet -tanssijoiden toimintaa tietyn ajanjakson verran. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään Hollykylän huttuinen tarina tanssijan tiestä ammattilaisten maailmassa. Pääosassa onkin oikestaan spektaakkelinomaiset huippuesitykset. Siinä sivussa elokuva pyrkii seuraamaan balettitanssijoiden elämää lähes dokumentaarisella otteella.

Ohjaaja lisäksi mukana on oikeiden balettivirtuoosien lisäksi myös elokuvan puolelta tuttuja nimiä. Koko pläjäyksen takana on muista yhteyksistä tutumpi näyttelijätär Neve Campbell joka pääroolin lisäksi häärää tuottajan pallilla. Neven tanssimenneisyys on siis syy koko elokuvan olemassa oloon. Malcom McDowell nähdään seurueen luovana johtajana ja pääseekin irrottelemaan, hieman yllätyksettömästi ja kliseisesti kylläkin, vanhoilla päivillään vielä kerran.

Ensimmäinen varttitunti paljastaa kaiken pläjäyksen varsinaisesta sisällöstä. Seuraavat 90 minuuttia ovat samaa kamaa. Jos katsoja ei nyt ihan ensimmäisenä tunne intohimoa tanssia ja etenkin balettia kohtaan, niin ollaan vieraalla alueella ja nopeasti. Juonellisesti elokuva nimittäin sijoituu pääosin harjoitussalien harjoittelujaksoihin ja itse tanssiesityksiin. Katsoja vain seuraa tapahtumia vierestä. Tanssijoiden varsinainen yksityiselämä jätetään satunnaisiin otoksiin ja aikalailla loppujen lopuksi pinnallisiinkin siivuihin.

Tekninen toteutus komealla ohjauksella ja kuvauksella ei kuitenkaan anna katsojalle arnoa mikäli aihe ei ota sytyttääkseen. Ymmärrettävästi tällaisellakin teoksella on intohimoiset katsojansa ja elokuvalla oma paikkansa. Nyt kuitenkin ollaan sellaisen aiheen parissa etta asiaan perehtymättömän on siihen turha puuttua. Voisin ainakin kuvitella että baletin ja tanssin maailmoihin enemmänkin vihkiytyneille voi pläjäys jopa tarjota jotain elämyksen tapaista.

Arvosteltu: 17.03.2005

Lisää luettavaa