Yllättää myös romaanin lukeneet.

8.7.2014 22:15

Ihan tavallinen päivä kaupungissa nimeltään Chester’s Mill ja siitä eteenpäin mikään ei ole tavallista, sillä salaperäinen kupu ilmaantuu tyhjästä ja eristää kaupungin muusta maailmasta. Fyysisesti ja lähes täydellisesti viestinnästä. Kyseisen ilmiön aiheuttamaa mullistusta kuvaa [I]Kuvun alla[/I] ensimmäisellä kaudellaan. Useissa tarinalinjoissa seurataan ’Big Jim’ Rennien (Dean Norris) kieroa ponnistelua pitää kaupungin hallinto omissa käsissään, sheriffiksi olosuhteiden vuoksi kohoavan Linda Esquivelin (Natalie Martinez) toisenlaista yritystä pitää kaupunki kasassa ja pari paikallisen nuorisen edustajaa, Joe McAlister (Colin Ford) ja Norrie Calvert-Hill (Mackenzie Lintz) taas yrittävät selvittää itsensä kuvun välistä yhteyttä ja valitettavasti Junior Rennie (Alexander Koch) on myös tärkeä tekijä kupuun liittyen. Sanomattakin on selvä että kaupungin irtoaminen ulkomaailmasta aikaansaa monenlaisia ongelmia jotka aiheuttavat myös inhimillistä kärsimystä, täysin uudenlaisia kiistoja ja samalla antavat vanhoille kiistoille uutta puhtia. Kupu myös lähentää vieraita joista yksi on epämääräinen, tumman menneisyyden omaava Dale ’Barbie’ Barbara (Mike Vogel).

Pohjana on Stephen Kingin tiiliskiviromaani (tuhat plus jotain sivua) ja vastoin yleistä karsintaa sovitus ottaa lähtökohdan, henkilöitä, tapahtumia ja laajentaa sen ihan oikeaksi TV-sarjaksi. Lisäksi se tarjoaa yllätyksiä romaanin lukeneille, joten mielenkiinto pysyy yllä. Lisäksi King on sarjan Executive-tuottaja ja on myös mukana kirjoitusprosessissa, joten maestron kädenjälki on aika selkeästi havaittavissa. Ensimmäisellä kaudella seurataan pääasiassa Big Jimin juonittelua kuvun sisätilojen hallinnasta, Joe McAlisterin tutkimusta kuvusta itsestään ja myös sheriffi Esquivelin penkomista. Luonnollisesti jokaisessa pääjuonessa on luvassa käänteitä ja hankaluuksia ja kireä tilanne tuo esille ihmismielen vähemmän jalot puolet ja tarina keskittyy juuri kuvun sisätiloihin. Luonnollisesti kupu vaikuttaa myös ulkomaailmaan, mutta se ei ole kovinkaan suuressa merkityksessä. Lisäksi kupu itsessään on muutakin kuin mystinen ilmiö joka ilmestyy tyhjästä. Lisäksi yksikään ei ole turvassa kuvun sisällä ja loppu tulee yllättäen tai täysin väistämättä.

Koska [I]Kuvun alla[/I] on tehty rahan kanssa ei sen teknisestä toteutuksesta löydä mitään suurta valittamisen aihetta. Erikoistehosteet ovat hieman muovisen näköisiä, mutta onneksi niitä käytetään hillitysti joten ne pysyvät ihmeellisen kauniina. Selvä on että tehosteet ovat pelkästään tarinan työvälineitä ja voisivat olla teknisesti viimeistellympiä, mutta ne toimivat.

Sovitustyö ottaa alkuteoksesta lähtökohdan ja henkilöitä, mutta luonnollisesti sovittaa niitä TV-sarjaan sopiviksi. Dean Norris tulkitsee kieron Big Jim Rennien häikäilemättömänä ja kylmäverisenä poliittisena juonittelijana, mutta tämä on myös suoraviivaisen kyvykäs tekemään asioita itse joka tekee hänet vielä vaarallisemmaksi. Alexander Koch Junior Rennienä vetää suvussa kulkevan hulluuden ihan eri suuntaan. Big Jim on harkitseva manipulaattori ja Junior on impulssiensa ja harhaisten tunteidensa orja. Mike Vogel on hyvin epämääräinen juippi joka kuitenkin on erittäin vahva liittolainen tietyissä tilanteissa. Colin Ford ja Mackenzie Lintz muodostavat hyvän duon nokkelana nuorisona joka alkaa selvittää kuvun aiheuttamaa mysteeriä. Sanomattakin on selvä että tutkiminen tuottaa vastauksia jotka tuottavat vain uusia kysymyksiä. Mukana on myös muita rooleja jotka kaikki toimivat hyvin, mutta eivät loista kovinkaan kirkkaina.

Kokonaisuutena ensimmäinen kausi [I]Kuvun alla[/I] herättää enemmän kysymyksiä kuin se antaa vastauksia ja yllättää käänteillään myös romaanin lukeneet. Valitettavasti selkeää päätöstä ei saada aikaan, joten kokonaisvaltaista dramaattista kaarta ei ole kovinkaan hyvin harkittu. Laatutyötä ammattilaisilta ja ei sen vähempää, mutta ei myöskään enempää.

Arvosteltu: 08.07.2014

Lisää luettavaa