Yksi vuoden tehokkaimmista elokuvakokemuksista joka tarjoaa hypnoottisen kauniin verisuihkun ja yhden häiriintyneimmän paholaisäidin.

20.4.2023 09:02

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:Evil Dead Rise
Valmistusvuosi:2023
Pituus:97 min
Mommy’s with the maggots now.

Sam Raimin ohjaama ja Bruce Campbellin tähdittämä kauhuelokuva (Evil Dead:1981) lukeutuu kauhuelokuvien kulmakiviin jonka tehokeinot toimivat vielä tänä päivänäkin hienojen kamera-ajojen ja mukavasti taustalla lämpenevän tunnelman vuoksi. Sam Raimi ja Bruce Campbell tehtailivat Evil Deadille kaksi jatko-osaa (Evil Dead 2: Dead by Dawn:1987) ja (Army of Darkness:1992) joiden taso säilyi tasaisesti kunnossa. Vuonna 2013 ohjaaja Fede Alvarez päivitti Evil Deadista yllättävänkin onnistuneen joskin mielipiteitä hieman jakaneen uusintaversion joka kulki mukavasti tuttuja Evil Dead polkuja.

Nyt Necronomicon kirjan helvetilliset voimat ottaa käyttöönsä ohjaaja/käsikirjoittaja Lee Cronin joka tunnetaan Kati Outisen pienestä sivuroolista tutusta (The Hole in the Ground) kauhuelokuvasta. Lee Cronin siirtää Evil Deadin tapahtumat metsämökistä Los Angelesissa sijaitsevaan kerrostaloon itsenäisen jatko-osan ja rebootin välimaastossa kulkevassa Evil Dead Rise elokuvassa ja tekeekin sen varsin mehukkaasti Sam Raimin ja Bruce Campbellin toimiessa taustalla tuottajina.

Kitarankorjaaja Beth (Lily Sullivan) huomaa tulleensa raskaaksi ja hän päättää lähteä käymään siskonsa Ellien (Alyssa Sutherland) luona Los Angelesissa. Ellie asuu kolmen lapsensa Dannyn (Morgan Davies), Bridgetin (Gabrielle Echols) ja Kassien (Nell Fisher) kanssa hieman kuluneessa kerrostalossa. Bethin saapuessa paikalle alueelle iskee pieni maanjärjistys joka avaa pienen railon Ellien talon parkkihalliin josta löytyy mystinen vanha kirja ja sen sisältä vinyylilevy. Ellien hoitaessa asioita joutuu hän hississä silmittömän väkivaltahyökkäyksen uhriksi ja pian hänen olemuksensa ja käytöksensä muuttuu pelottavan uhkaavaksi. Pian Beth tajuaa joutuneensa Ellien lasten kanssa tekemisiin todella ikävän pahuuden kanssa joka tuntuu ottavan koko kerrostalon haltuunsa.

Evil Dead Rise on hurmeinen hullunmylly ja onnistunut jatkumo Evil Dead perheeseen. Lee Cronin laittaa rattaat pyörimään sellaista rataa joka takaa täysin vinksahtaneen ja groteskin kostean elokuvakokemuksen. Ränsistynyt kerrostalo tuo mukavan vaihtelun metsämökille vaikka tarinan avauskohtaus muistuttaa katsojalle yhtä aikaa sairaalla ja hauskalla tavalla mistä Evil Deadissa oikein onkaan kyse ja tarina liikkuukin avauskohtauksesta vuorokauden taaksepäin. Lee Cronin lataa kerrostalon uumeniin sopivan kieron tunnelman jota korostaa umpimustat huumoriläpät ja välillä täysin lapasesta lähtevä gore-kerroin. Erityisesti ovisilmää Lee Cronin hyödyntää toimivasti parissa näppärässä kauhukohtaukessa.

Gore-efektit ovat inhottavan ällöttäviä joissa teräaseet erityisesti juustonraastin ja lasinsirut repivät ihmistä vähän joka puolelta kehoa ja toki moottorisaha ja haulikko laulaa omaa kaunista kieltään tuttuun Evil Dead tyyliin. Lee Croninin käsikirjoittama Evil Dead Rise sisältää hauskoja viittauksia aijempiin Evil Dead elokuviin ja samalla Lee Cronin on selkeästi ottanut hieman vaikutteita tarinaan 2007 vuoden (Rec) kauhuelokuvasta ja mahtuu mukaan hieno Stanley Kubrickin (Hohtoon) viittava kauhukohtaus. Kuvaaja Dave Garbett vie kameran kuvakulmia tuttuun Evil Dead tyyliin pitkin kerrostalon käytäviä ja huoneita kauhistuneiden ihmisten kasvoille. Finaalin viimeinen näytös jättää hassulla tavalla erikoisen fiiliksen lopputekstien rullatessa valkokankaalle.

Evil Dead Rise on kahden naisen Lily Sullivanin ja Alyssa Sutherlandin todellinen henkien taisto. Alyssa Sutherlandin muuttuminen huolehtivasta äidistä täydelliseksi demonin riivaamaksi ja törkeyksiä laukovaksi naispaholaiseksi on yksi Evil Dead Risen voimavaroista. Lily Sullivan ei hirveästi jää murehtimaan tapahtumia Bethinä joka joutuu turvautumaan kättäpidemään taistelussa demonin riivaamaa siskoaa vastaan. Morgan Davies, Gabrielle Echols ja Nell Fisher pärjäävät mainiosti hullujen tapahtumien keskellä olevina lapsina. Bruce Campbell on piilotettu hauskasti tarinan ytimeen pieneen cameoon.

Kokonaisuutena Evil Dead Rise on yksi vuoden tehokkaimmista elokuvakokemuksista joka tarjoaa hypnoottisen kauniin verisuihkun ja yhden häiriintyneimmän paholaisäidin.

Arvosteltu: 20.04.2023

Lisää luettavaa