Yksi parhaimmista esiosista, joka tarjoaa visuaalisesti kauniin invaasiotrillerin ja yhden vuoden viihdyttävimmän ison valkokankaan elokuvakokemuksen.

7.7.2024 19:27

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:A Quiet Place: Day One
Valmistusvuosi:2024

Näyttelijänä paremmin tunnettu John Krasinski ohjasi ja käsikirjoitti vuonna 2018 itsensä tähdittämän sci-fi-kauhutrillerin Hiljainen Paikka, josta muodostui yksi kuluvan vuoden elokuvayllättäjistä. Hiljainen Paikka on tehokas ja tunnelmallinen kuvaus perheestä mystisten avaruusolentojen valtaamassa maailmassa, jossa täytyy elää hiirenhiljaa, jos haluaa ylipäätänsä elää. John Krasinski palasi ohjaajan pallille Hiljainen Paikka -tarinan jatko-osassa Hiljainen Paikka: osa 2, joka hieman laajensi tarinan kaarta ja kertoi samalla pienen palasen miten tämä painajainen alkoi. Nyt Hiljainen Paikka saa oman esiosansa Hiljainen Paikka: Päivä Yksi, jossa John Krasinski toimii vain tarinan käsikirjoittajana ja ohjaajan hommia hoitaa Nicolas Cagen tähdittämästä mainiosta Pig-elokuvasta tunnettu Michael Sarnoski.

Tavallisena päivänä New Yorkissa asuva Samira (Lupita Nyong’o) on kissansa kanssa asioimassa kaupungilla, kunnes yllättäen taivaalta alkaa putoilla meteoriitin näköisiä tulipalloja pitkin kaupunkia. Pian nämä meteoriitit paljastuvat kaiken ympäriltään tappaviksi avaruusolennoiksi, jotka aloittavat varsin sähäkän invaasion. Samira tapaa sattumalta mukavalta vaikuttavan Ericin (Joseph Quinn). He yrittävät yhdessä päästä pois Manhattanilta samalla kun armeija moukaroi raskailla aseilla näiden avaruusolentojen kanssa pitkin New Yorkia. Pian heidän matkaansa liittyy sairaanhoitaja Reuben (Alex Wolff) ja tilanteen tasalle nopeasti päässyt Henri (Djimon Hounsou), joka ymmärtää, että nämä olennot saalistavat kaiken ympäriltään äänen perusteella. Hiljalleen alkaa näyttää, että ihmiskunta on häviämässä omalta kotiplaneetaltaan kaiken muun elämän kanssa sukupuuttoon.

Hiljainen Paikka: Päivä Yksi on viihdyttävän intensiivinen sci-fi-kauhutrilleri ja varsin onnistunut esiosa Hiljainen Paikka -elokuville. Michael Sarnoski kuljettaa tarinaa pitkin New Yorkia varsin tehokkaasti ja näyttävästi. Siinä missä kaksi ensimmäistä Hiljainen Paikka -elokuvaa olivat enemmänkin tunnelmallisia ja sopivan rauhallisesti eteneviä kauhutrillereitä, on Hiljainen Paikka: Päivä Yksi enemmänkin lohduttomalla epätoivon tunnelmalla ja kauhuelementeillä ladattu maailmanloppuelokuva. Kuvaaja Pat Scolan taltioimat kuvat tuhoutuvasta New Yorkista tuovat pelottavasti 9/11-iskut mieleen ja samalla vuoden 2008 Cloverfield-elokuvan, jossa myös etsittiin ulospääsyä New Yorkista mystisen uhan saapuessa kaupunkiin.

John Krasinskin, Bryan Woodsin ja Michael Sarnoskin käsikirjoittama Hiljainen Paikka: Päivä Yksi esittelee tarinan hahmot ja tapahtumat varsin toimivasti ja heittää kaikki todelliseen hullunmyllyyn keskelle New Yorkia. Hiljainen Paikka: Päivä Yksi on kuvaus muutaman toisilleen tuntemattoman ihmisen ulospääsyn etsinnästä keskeltä epätodellisesta painajaista. Varsin komeat ääniefektit pitävät huolen, että leffateatterin penkit tärähtävät pari kertaa mukavasti, kun hävittäjät moukaroivat New Yorkin kuuluisat sillat tomuksi. Hiljainen Paikka: Päivä Yksi -lopunajan painajainen pääsee parhaiten esille Imax/Isense-tyylisessä elokuvateatterissa, jossa nämä karmivat tapahtumat ja joukkokaaos tulevat suoraan katsojan iholle. Kaunis ja ajatuksellinen lopetus jättää myös sopivasti pohdittavaa lopputekstien rullatessa valkokankaalle.

12 Years a Slave -elokuvasta tunnettu Lupita Nyong’o ja Stranger Things -tv-sarjasta tunnettu Joseph Quinn tekevät varsin mainiot roolisuoritukset, joiden kautta koko lopunajan painajainen koetaan ja nähdään. He saavat välilleen myös toimivan tunnelmallisen kemian aikaiseksi etsiessään pakoreittiä New Yorkista. Djimon Hounsou uusii roolinsa Hiljainen Paikka osa 2:sta tuttuna Henrinä ja useista sivurooleista tunnettu Alex Wolff tekee myös pätevän sivuroolin ystävällisenä sairaanhoitajana.

Kokonaisuutena Hiljainen Paikka: Päivä Yksi on yksi parhaimmista esiosista, joka tarjoaa visuaalisesti kauniin invaasiotrillerin ja yhden vuoden viihdyttävimmän ison valkokankaan elokuvakokemuksen.

Arvosteltu: 07.07.2024

Lisää luettavaa