Vitsien tulitus on lähes taukoamatonta, ja suurin osa niistä iskee todella kovaa.

3.2.2009 20:10

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:You Don't Mess With the Zohan
Valmistusvuosi:2008
Pituus:113 min

Zohan on israelilainen anti-terroristi, ja vielä paras mahdollinen työssään. Ainainen sotiminen alkaa kuitenkin heppua jo kyllästyttämään, ja mielessä siintää hiusmuotoilijan ura New Yorkissa. Vaarallisen tehtävän timmellyksessä Zohan feikkaa kuolemansa ja lähtee etsimään todellista kutsumustaan New Yorkin vilinästä.

Tähän täytynee todeta, että Zohan – Lupa Saksia, on yksi parhaista komedioista, mitä on pitkään aikaan tullut katsottua. Adam Sandlerin esittämä Zohan on erinomainen persoona. Hän puhuu hassulla aksentilla, huokuu itsevarmuutta, sekä kuksii naisia lähes samaa tahtia kuin Austin Powers. Zohan on erittäin stereotypinen hahmo, mutta kyllä moisen velmun kohellusta jaksaa seurata. Itse ainakin elokuvaa katsoessani unohdin edes katsovani Adam Sandleria, sillä niin hyvin hän hahmoon eläytyy.

Heti elokuvan alkupuolella tehdään katsojalle selväksi, että nyt vedetään överiksi ja reilusti. Toimintakohtauksia myöten homma on tarkoituksellisen ylilyötyä. Leffan huumori perustuu vahvasti Zohanin hulvattoman hahmon ympärille, ronskiin alapäähuumoriin sekä israelilais-palestiinalais vastakkainasetteluihin ja muihin maahanmuuttajavitseihin. Nuo luettuaan voisi olettaa, että tämä elokuva jakaa yleisönsä vahvasti kahtia. Kaikki eivät tästä elokuvasta tule pitämäänkään, mutta kehotan kokeilemaan, vaikka olisitkin tottunut katsomaan hieman fiksumpia teoksia. On piristävää nähdä, että näinkin hölmö elokuva voi olla erittäin hyvä. Vitsien tulitus on lähes taukoamatonta, ja suurin osa niistä iskee todella kovaa aiheuttaen pitkät huutonaurut. Muutamia laimeahkompiakin vitsejä asiaankuuluvasti löytyy, mutta on pakko todeta käsikirjoittajien tehneen erinomaisen hauskaa työtä. Ennakkoluuloni Zohan ylitti käsittämättömästi. Elokuvan kesto on lähemmäs kahta tuntia, mutta sitä ei tule edes ajatelleeksi tätä katsoessa.

Mutta, jottei nyt tämä koko arvostelu pelkäksi ylistykseksi sortuisi, tulee mainita muutamia hieman negatiivisempiakin seikkoja. Hollywood-tyyliin mukaan on ängetty pakollisia draamakohtauksia, jotka eivät nyt niin paljoa edistä elokuvaa, sekä poplaulaja Mariah Careyn pieni rooli elokuvassa tuntuu hieman päälleliimatulta, kun laululinnun näyttelijäntaidotkaan eivät häikäise. Noista seikoista jos ei niin välitä, voi Zohanista nauttia hyvällä mielellä.

Arvosteltu: 03.02.2009

Lisää luettavaa