Urheiluelokuvien huippua ja sen lisäksi onnistunut elämänkertaelokuva.

3.1.2009 18:27

Arvioitu elokuva

Ali

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Ali
Valmistusvuosi:2001
Pituus:159 min

Myönnettäköön: Will Smith on mielestäni loistava näyttelijä, joka kaikenlisäksi kykenee vetämään massoja teattereihin. Tästä syystä jotkin hänen elokuvistaan ovat olleet kamalia (kuten Hitch) ja jotkut taas loistavia (Onnen Potkuja), mutta kassamenestyksiä siitä huolimatta. Tämä elokuva oli kuitenkin floppi, mutta se ei vähennä sen arvoa.

Elokuva kertoo nyrkkeilylegenda Muhammad Alin (alunperin Cassius Clayn) elämäntarinan aikavälillä Sonny Listonia vastaan käydystä titteliottelusta George Foremania vastaan käytyyn ”Rumble In The Jungle”-otteluun. Siinä sivussa nähdään monia tunnettuja 60-luvun mustia kansalaisoikeuksien asiamiehiä (Malcolm X, Martin Luther King) ja todistetaan heidän murhiaan. Ali joutuu näiden tapahtumien alla poliittiseksi pelinappulaksi, vaikka mies itse ei tee mitään muuta, kuin pullistelee ylisuurella egollaan läpi nyrkkeilymaailman ja avioliittojen.

Elokuva on paikoin puuduttava, mutta sen elävät nyrkkeilyottelukuvaukset pitävät kokonaisuuden mielenkiintoisena. Alin egoilevan persoonan tulkkina Will Smith on juuri oikea näyttelijä, ja Oscar-ehdokkuus tästä roolista oli vähintäänkin ansaittu. Muista roolitöistä mieleenpainuvimman tekee Alin juoppoa manageria esittävä Jamie Foxx, joka ei ennen tätä elokuvaa edes ollut vakavasti otettava näyttelijä, toisin kuin nykyään.

Mieleenpainuvia kohtauksia on kaksi: Kohtaus, jossa Ali puolustaa titteliään ja hänen vastustajansa kutsuu häntä ”Clayksi”, eli Alin entisellä nimellä. Musliminimensä käyttöä edellyttävä Ali suuttuu tästä ja ottelun lopussa hakattuaan vastustajansa kanveesiin, hän nostaa kätensä ilmaan ja huutaa ”What’s My Name!?” (Mikä on nimeni!?). Toinen mieleenpainuva kohtaus on elokuvan lopettava George Foremania vastaan käydyn ottelun kahdeksas erä. Hidastettuna Ali iskee kolme nopeaa iskua Foremanin kasvoihin ja tyrmää tämän. Afrikkalaisyleisö villintyy huutamaan ”Ali, Bumaye!” (”Ali, Tapa Hänet!”) ja taustalla kuuluu tunnelmallista, afrikkalaisia vaikutteita omaavaa musiikkia.

Elokuvaa voi suositella kaikille, jotka nauttivat Rocky-elokuvien nyrkkeilijän elämää kuvaavasta kokonaisuudesta. Tämä elokuva on kiistämättä yksi kaikkien aikojen parhaimmista urheiluelokuvista ja yksi omista suosikkielokuvistani. Suosittelen sitä kaikille.

Arvosteltu: 03.01.2009

Lisää luettavaa