Tyylikäs ja armoton toimintatrilleri

9.4.2009 15:25

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Taken
Valmistusvuosi:2008
Pituus:90 min

I will not look for you, I will not pursue you. But if you don’t, I will look for you, I will find you, and I will kill you
Good luck

Tätä nykyään vain käsikirjoituksia ja elokuvia tuottava ohjaaja Luc Besson on lyöttäytynyt yhteen toistamiseen ohjaaja Pierre Morelin kanssa. Miesten edellinen yhteistyö oli sähäkkä toimintaelokuva B13 (2004), johon käsikirjoituksen oli Bessonin ohella haalinut Robert Mark Karmen, joka myös kynäillyt Bessonin tuottamat elokuvat (Transporter ja Kiss of the Dragon). Nyt tekijätiimi on tehtaillut Pariisiin sijoittuvan ihmiskauppaa käsittelevän toimintatrilleri Takenin, joka on väkevin ja hienoin toimintaelokuva mies muistiin. Siinä missä monet saman genren edustajat ovat tupanneet viime vuosina olemaan muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta pelkkiä hidastus tai CGI-efekteillä mässäilyä, niin Taken on enemmänkin juuri legendaaristen menneiden vuosien maneereilla kulkeva toimintatykitys.

Bryan Mills (Neeson) on entinen hallituksen erikoisagentti, joka on hieman etääntynyt perheestään, mutta haluaa silti pitää yhteyttä nuoreen tyttäreensä Kimiin (Grace), jonka äiti Lenore (Jansen) on puolestaan löytänyt uuden miehen rikkaan Stuartin (Berkeley) rinnalleen. Kim ilmoittaa isälleen lähtevänsä ystävänsä Amandan (Cassidy) kanssa Pariisiin matkalle, mutta Bryan tietää, että nuoria naisia ei Pariisissa hyvin kohdella. Varoituksista huolimatta tytöt lähtevät Pariisiin, mutta tuskin ehtivät laukkujaan purkaa, kun Bryanin pahin painajainen toteutuu ja tytöt kaapataan ihmiskauppaa varten. Bryan lentää oitis Pariisiin ja aloittaa yhden miehen sodan salaperäistä rikollisjärjestöä vastaan pelastaakseen tyttärensä.

Kuten jo tuli todettua Taken on todella positiivinen yllätys ja hienoin toimintatrilleri hetkeen aikaan. Taken lähtee käyntiin mukavan rauhallisesti ja ensimmäisen 15-minuutin aikana Morel esittelee tarinan tärkeimmät hahmot, mutta kun ensimmäisen kerran päästään Pariisiin niin tarinaan saadaan sellainen teho, että oksat pois, johon tekijätiimi saa sopivan kihelmöivän tunnelman. Erityisesti Bryanin ja tarinan pahiksen välinen puhelukeskustelu alkupuolella on mainiosti rakennettu kohtaus. Kuvaaja Michel Abramowicz saa Pariisin loistavasti eloon tarinaan, erityisesti yöllinen kuvaus kaupungista on todella upean näköistä, mikä vain korostaa erinomaisesti Takenin hienoa ja toimivaa audiovisuaalisuutta. Taken kuvaa myös varsin kaunistelematta prostituutiota, korruptiota ja ihmiskauppaa. Kuvat huumatuista nuorista naisista saavat pientä inhon tunnetta hommaan mukaan.

Luc Bessonin ja Robert Mark Karmenin kynäilemä tarina jättää suosiolla one-linerit ja vastaavan huumorin pois tarinasta ja tilalla on synkkäsävyinen ja armoton toimintaelokuva, joka pariin otteeseen pääsi säväyttämään oikein mukavasti. Väkivalta kuvataan hieman martial-arts liikkeitä muistuttavalla meiningillä. Bryan taittaa niskat kädenkäänteessä ja pistää porukkaa muutenkin kylmäksi, sellaisella vimmalla, joka jättää muutamat muut viime vuosien sankarit hieman varjoonsa. Toki Taken nyt muutaman tyypillisen toimintaelokuvan kliseen sisältää, mutta kun kokonaisuus on näinkin tyylikäs ja toimiva, niin nekin antaa helposti anteeksi.

Liam Neeson tekee yhden uransa kovimmista rooleista perheestään välittävänä, mutta samalla tunteettomana tappokoneena, joka on hahmona kuin pieni sekoitus Jason Bournea ja Jack Baueria. Maggie Grace onnistuu myös yllättävän hyvin kohtalokkaana naisena, joka joutuu matkalla kokemaan hieman ikäviä asioita. Famke Jansen ja Xander Berkeley tekevät myös pätevää työtä rikkaana pariskuntana, jotka joutuvat sivulta seuraamaan tapahtumien kulkua. Pahiksena häärivä Radivoje Bucvic onnistuu olemaan juuri sopivan vastenmielinen hahmo, jolle ihmiset ovat pelkkää rahaa ja bisnestä.

Kokonaisuutena Taken on yksi vuoden 2008 parhaimmista elokuvista. Tyylikäs ja armoton toimintatrilleri, joka näyttää, että ei tätä genreä ihan vielä haudattu ole. Mielenkiinnolla jään odottelemaan Luc Bessonin ja Pierre Morelin tulevia elokuva-projekteja.

Arvosteltu: 09.04.2009

Lisää luettavaa