Todellakin katsastamisen arvoinen klassikko, jonka viehätysvoimaan ajan hammas ei ole vielä pureutunut.

5.6.2009 20:06

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Beetlejuice
Valmistusvuosi:1988
Pituus:92 min

Tim Burton tunnetaan omalaatuisista ohjaustöistään ja varsinkin erehtymättömän mielikuvituksellisesta, ja paikoin synkästä tyylistään. Beetlejuice ei tee poikkeusta herran tyylistä; tarjolla on karmivan hauskaa menoa erinomaisilla näyttelijänsuorituksilla ja mielikuvituksellisilla efekteillä varustettuna.

Nuori Maitlandin pariskunta (Alec Baldwin ja Geena Davis) viettää onnellista elämää suuressa talossa kaukana suurkaupungin vilinästä. Eräänä päivänä he päättävät lähteä pikaisesti kauppaan, mutta matkalla heidän autonsa syöksyy jokeen. Hieman järkyttyneenä kotiin palatessaan he huomaavat jotakin vielä karmivampaa: he ovat kuolleita! Pariskunnan kuoleman seurauksena heidän vaivalla hankkima talonsa pistetään myyntiin, mutta kukaan ei tiedä, että he asuvat vielä siellä kummituksina. Kun rikas newyorkilaisperhe aikoo muuttaa taloon, ei kummittelevilla Maitlandeilla ole muuta mahdollisuutta, kuin kutsua apuun freelance bio-manaaja Beetlejuice (Michael Keaton) säikyttämään talon uudet asukit tiehensä.

Kuolema ja kummitukset ovat olleet läsnä Burtonin ohjaamassa Corpse Bridessä ja hänen käsikirjoittamassa ja tuottamassa klassikkoelokuvassa Painajainen ennen joulua. Näitä kahta ennen valmistunut Beetlejuice vilisee kaikenmaailman kummituksia, örkkejä ja luurankoja, ja kaikki tämä on maskeerattu ja tehty niin upeasti, että voi vain hattua nostaa ja ihmetellä. Kaikki efektit ovat todella omaperäisen näköisiä ja tässäkin elokuvassa kukoistaa Burtonin tyylille ominainen stop-motion-animaatio ja savianimaatio.

Michael Keaton oli vähintäänkin jähmeä Burtonin ohjaamassa Batmanissa, mutta keppostelevana kuolleena hän on kuin kotonaan. Keaton onnistuu samalla naurattamaan ja hieman kauhistuttamaan Beetlejuicen hahmossaan. Rooliin eläytyminen on täyden viiden tähden suoritus eleitä ja ääntä myöten. Kummituspariskuntaa esittävät Alec Baldwin ja Geena Davis eivät hekään ole hassumpia, ja he tekevät hahmoistaan todella mukavan oloisia, tosin Geena Davis on koko ajan hieman pöllämystyneen näköinen. Kummitustaloon muuttavan snobiperheen äitiä esittävä Catherin O’ Hara osaa tehdä hahmostaan erittäin ärsyttävän oloisen, kun taas perheen isää esittävä Jeffrey Jones antaa hahmostaan mukavan ja sopeutuvan kuvan. Perheen tummanpuhuvaa tytärtä esittää nuori Winona Ryder yhdessä ensimmäisistä elokuvarooleistaan.

Beetlejuice on mahtava kauhukomedia, jossa on paljon erittäin hauskoja juttuja ja kekseliäitä oivalluksia. Lavastus, maskeeraus ja animointi on erinomaista, varustettuna ehdalla Burton-tyylillä. Hupaisat näyttelijät ja mukaansatempaava juoni pitävät huolen siitä, että elokuvan ääressä viihtyy varmasti kaikenikäinen, tosin pienille lapsille muutama kohta saattaa olla hieman liian pelottava. Todellakin katsastamisen arvoinen klassikko, jonka viehätysvoimaan ajan hammas ei ole vielä pureutunut.

Arvosteltu: 05.06.2009

Lisää luettavaa