Todella hienosti onnistunut elokuva, joka valloittaa katsojan huikeilla taistelukohtauksillaan.

18.12.2013 13:25

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:葉問
Valmistusvuosi:2008
Pituus:108 min

Yip Man (1893 –1972) oli kiinalainen taistelulajien harrastaja ja myöhemmin suurmestari. Yhä edelleen hän on yksi maailman arvostetuimpia taistelulajimestareita, eikä ihme, sillä miehen opissa kävi myös muuan Bruce Lee. Selkeästikään Yip Man ei ollut mikään turha kaveri, joten on varsin sopivaa, että vuonna 2008 ilmestyi löysästi Yip Manin elämään toisen maailmansodan aikana perustuva elokuva Ip Man.

Ip Man sijoittuu 1930-luvun Kiinaan, Foshanin pieneen kylään, jossa perheensä kanssa asuu myös taistelutaidoiltaan ylivertainen Ip-Man. Kylässä taistelulajikouluja on monia, mutta kaikki kyläläiset tietävät, kuka on todellinen mestari. Ip Man ei kuitenkaan ole kiinnostunut oman koulunsa perustamisesta, vaan hän viettää aikansa mieluummin harjoittelemalla ja ystäviensä sekä perheensä kanssa olemalla. Ongelmia on kuitenkin luvassa, kun Japani aloittaa hyökkäyksen Kiinaan vuonna 1937. Japanilaiset tuhoavat Foshanin kylää ja ajavat kiinalaiset köyhyyteen ja kansa näkee nälkää. Japanilaiset sortavat kansaa ja viihdytykseen tarjoavat taistelulajeja osaaville mahdollisuuden taistella japanilaisia vastaan ja voitosta tarjotaan ruokaa. Ip Man ei tällaisesta ole kiinnostunut, mutta kun tapahtumat saavat uuden kulun, muuttaa Ip Man mielensä.

Ip Man on hieno elokuva. Se on martial arts-elokuva, jossa toiminta perustuu täysin taistelulajeihin. Ip Man on hahmona uskomattoman mielenkiintoinen. Tyynen rauhallisena pysyvästä Wing Chun–mestarista huokuu viisautta ja nöyryyttä, vaikka hän onkin kyläläisten keskuudessa johtajana nähty hahmo. Ip Man ei halua mainetta ja kunniaa taidoistaan, eikä mielellään taistele kuin pakon edestä. Hänen intohimonsa on kuitenkin kungfu, jota hän harjoittelee niin paljon, että jopa perhesuhteet kärsivät tästä. Ip Man on aina kunnioittava muita kohtaan, vaikka onkin taidoiltaan ylivertainen.

Elokuvan parasta antia on sen taistelukohtaukset. Elokuva ei sisällä naruhyppelyä, eikä ylinäyteltyä huutamista, vaan todella kaunista kungfua. Elokuvan taistelukoreografioista vastasi niinkin vaatimaton taistelulajitaitaja kuin Sammo Hung. Mukana elokuvan teossa oli aktiivisesti myös Ip Manin vanhin poika, Ip Chun, joka toimi konsulttina elokuvan kuvausten aikana. Ip Chun on itsekin mestari Wing Chu’ssa, joten taitoa koreografioiden luomiseen löytyi varsin runsaasti. Donnie Yen pääsee näyttämään taitonsa ja näyttää todella vakuuttavalta. Taistelukoreografiat ovat uskottavia, joka on ehkä elokuvan yksi parhaista puolista. Kädet ja jalat käyvät huikean nopeaa tahtia, mutta mitään uskomattomia lentoja ja hyppelyjä ei nähdä. Katsojalle jää kuva siitä, millaista Wing Chun oikeasti on.

Donnie Yen on ehdottomasti elokuvan huikein näyttelijä. Hän hoitaa roolinsa loistavasti ja katsojalle välittyy hienosti kuva Ip Manin olemuksesta ja luonteesta. Yen hoitaa suorituksen varmasti, mutta tarpeeksi eleettömästi. Taistelukohtauksissa miehen taidot pääsevät todellakin oikeuksiinsa ja mies varmistelee suorituksellaan paikkaansa yhtenä Aasian kovimmista toimintatähdistä. 80-luvulla uransa aloittanut Yen onkin nykyään yksi Aasian parhaiten palkatuista toimintatähdistä ja Ip Manin menestys on tehnyt miehestä vieläkin suuremman.

Yenin suoritusta tukevat hienosti muut näyttelijät. Hiroyuki Ikeuchi näyttelee japanilaista kenraali Miuraa, joka hallitsee loistokkaasti karaten salat. Kylmä ja koruton kenraali Miura on elokuvassa Japanin ilmentymä, muualta tullut sortaja. Ikeuchi on varsin vakuuttavat kenraalina ja osoittaa taistelutaitonsa varsin hyvin. Louis Fan Siu-wong tekee vakuuttavan suorituksen elokuvan yhtenä Ip Manin vastustajista. Jīn Shānzhǎo on pohjoisesta tullut mestari, joka saapuu Foshaniin haastamaan paikalliset mestarit, jotta pystyisi avaamaan kylässä uuden koulun. Shānzhǎo on hahmona Ip Manin vastakohta – äänekäs, ylimielinen ja aggressiivinen. Siinä missä Ip Man edustaa sivistynyttä ja viisasta mestaria, Shānzhǎo edustaa sivistymätöntä pohjoisen mestaria, joka lähinnä taistelee maineen takia.

Ip Man on tyylikäs ja elegantti elokuva. Se yhdistää hienosti draamaa ja taistelukohtauksia. Elokuva kuvaa toimivasti yhden miehen taistelua ”isoa pahaa” vastaan ja tarjoaa hienoja taistelukohtauksia läpi koko elokuvan. Ip Man on onnistunut elokuva, vaikkakin se perustuu vain melko löysästi oikean Ip Manin elämään. Ip Man kannattaa ehdottomasti katsoa, sillä se on niin onnistunut elokuva. Se on tasapainoinen kokonaisuus, jossa realistisuus on tärkeässä osassa. Jos naruhyppelyt ei nappaa, kannattaa Ip Man ehdottomasti katsoa.

Arvosteltu: 18.12.2013

Lisää luettavaa