The Secret of NIMH on yksi kaikkien aikojen upeimmista animaatioelokuvista

16.6.2011 23:54

Rouva Brisby on lempeä ja ujo peltohiiri, joka asuu maanviljelijä Fitzgibbonsin tilalla neljän lapsensa kanssa. Rouva Brisby on hiljattain jäänyt leskeksi, koska hänen aviomiehensä Jonathan Brisby kuoli maanviljelijän kissan Dragonin kynsiin. Hiiriperheen talo sijaitsee Fitzgibbonsin pellossa ja kevätkynnön aika on käsillä. Rouva Brisbyn on muutettava pois perheensä kanssa ennen kyntöauran tuloa. Valitettavasti hänen poikansa Timothy on vakavasti sairastunut, eikä hän tästä syystä voi lähteä talosta. Etsiessään ratkaisua ongelmaansa rouva Brisby saa tietää, että maatilan pihassa kasvavan ruusupensaan alla asuu erittäin älykkäitä rottia, jotka ovat peräisin salaperäisestä paikasta nimeltä NIMH, josta myös hänen miehensä Jonathan on tullut. Kun Rouva Brisby astuu ruusupensaan alla olevaan maailmaan, hän saa selville salaisuuksia, jotka muuttavat hänen elämänsä ainiaaksi…

NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa (The Secret of NIMH) vuodelta 1982 perustuu Robert C. O’Brienin kirjaan ”Mrs. Frisby and the Rats of NIMH”. Animaatioelokuvien mestari ja entinen Disney-studion animaattori Don Bluth muokkasi kirjan pohjalta elokuvan käsikirjoituksen yhdessä työtovereidensa kanssa. Hän toimi myös elokuvan ohjaajana ja tuottajana. Mielestäni tämä elokuva on hänen kaikkien aikojen paras elokuvansa, kuten on myös Kaikenkarvainen Charlie (1989). Molemmat elokuvat ovat omalla tavallaan loistavia, mutta keskityn tässä arvostelussa ensimmäiseen.

The Secret of NIMH on tarinaltaan valtavan mielikuvituksellinen, kaunis ja koskettava fantasiaseikkailu. Siihen kuuluu myös varsin synkkiä ja karmiviakin jaksoja, jonka vuoksi elokuvaa ei mielestäni ole tarkoitettu pienille lapsille, vaan ikärajan tulisi olla ainakin 7 vuotta. Juoni on dramaattinen ja vahva, joka on yksi elokuvan ansioista. Tarina sisältää suuren määrän henkilöhahmoja, joista jokainen on juonen kannalta tärkeä ja yksilöllinen. Elokuvan juoni on loistava ja ehjä kokonaisuus, joka niin valitettavan usein animaatioelokuvista puuttuu.

Animaation laatu on mielestäni yhtä täydellinen kuin tarinakin. Käsinpiirretty animaatio on uskomattoman kauniisti ja taidokkasti tehtyä. Don Bluthin johtama työryhmä on käyttänyt animaation tekoon paljon aikaa ja rahaa, laadusta ei todellakaan ole haluttu tinkiä. Kun tähän yhdistetään vielä hienosti sävelletty taustamusiikki, niin muodostuu täydellinen kokonaisuus. Elokuva on visuaalisesti niin upeaa jälkeä, että se jättää monet Disneyn studion tekeleet täysin varjoonsa. Fantasia (1940) on visuaalisesti yhtä korkeaa laatua.

Kaiken kaikkiaan, The Secret of NIMH on yksi kaikkien aikojen upeimmista animaatioelokuvista. Ohjaajansa Don Bluthin uskomaton taidonnäyte, joka on saanut osakseen aivan liian vähän huomiota ja arvostusta. Nykypäivänä Disneyn piirrosklassikot muistetaan ja tunnetaan paljon paremmin kuin Don Bluthin klassikot. Tämä on mielestäni väärin, koska The Secret of NIMH on tarinaltaan, animaatioltaan ja musiikiltaan vähintäänkin yhtä loistava kuin Disneyn alkuaikojen elokuvat, jollaisia ei enää valitettavasti tehdä. Siksi jokaisen itseään kunnioittavan animaatioelokuvien ystävän tulisi mielestäni nähdä tämä elokuva.

Kun katsoin DVDltä elokuvan ensimmäistä kertaa, se teki minuun suuren vaikutuksen ja olin syvästi liikuttunut. The Secret of NIMH on todellakin animaatioklassikko, josta aikuiset pitävät vähintään yhtä paljon kuin lapset, ehkä jopa enemmän. Se tulisi muistaa aina yhtenä parhaista animaatioelokuvista kautta aikojen ja Don Bluthin mestariteoksena.

Nicodemus: ”Sydämen rohkeus on hyvin harvinainen. Kivellä on voima, kun se on siellä.”

Arvosteltu: 16.06.2011

Lisää luettavaa