The Secret of NIMH kuuluu piirrettyjen elokuvien kirkkaaseen kärkeen ja joka suhteessa merkittävimpien alan teosten joukkoon.

18.5.2016 03:47

Walt Disneyn kuoltua keuhkosyöpään joulukuun viidentenä vuonna 1966 ja perintöriitojen alettua alkoivat viimeistään miehen animaatiostudion sisäiset ongelmat toden teolla puhjeta kukkaan. Jo ennen Disneyn kuolemaa yhtiöllä oli periaatteena ettei mitään ole lupaa tehdä ilman johtajan nimenomaista määräystä tai lupaa ja pahimmillaan työt seisoivat päiväkausia ison pomon keskittyessä aivan muihin bisneksiin. Sama meno jatkui johtajan kuoltuakin, mutta paheni ajan mittaan aina vain kaoottisemmaksi ja kaoottisemmaksi. Uusien Disney -elokuvien laatu heitteli dramaattisesti ja tuotantoajat sekä kustannukset räjähtivät pilviin. Animaatio ei enää ollut edes muodikasta, vaan firman vähätkin voimavarat alettiin enenemässä määrin ohjata näyteltyjen elokuvien tuotantoon samalla kun firman animaatiostudio rapistui rapistumistaan. Viimein jossain vaiheessa yhtiön palkollisilla keitti yli ja vuonna 1978 suuri joukko firman kovia ammattianimaattoreita irtisanoutui ja lähti perustamaan omaa studiotaan Don Bluthin johdolla. Uuden animaatiostudion ensimmäisen elokuvan pohjaksi valittiin Robert C. O’Brienin fantasiaromaani Hiirirouva ja ruusupensaat viisaat, jota Don oli jo aikoinaan ehdottanut Disneyn johtajille, mutta oli saanut kieltävän vastauksen. Pieni omakustannepaja lähti kilpailemaan suuren Disneyn kanssa markkinoiden herruudesta kuin Daavid Goljatia vastaan, ensimmäistä kertaa sitten 40-luvun ja Fleischer -veljesten päivien. Jotain suurta ja unohtumatonta oli tulossa.

Tarinan päähenkilö on rouva Brisby, peltohiiri ja Jonathan Brisbyn leski. Maatalon isännän peltotöiden alkamisen vuoksi rouva Brisbyn pitäisi muuttaa perheineen muualle, mutta tämän Timmy -pojalla on keuhkokuume. Apua lähdetään hakemaan ruusupensaiden viisailta rotilta, jotka oikeasti ovat eläinkoelaboratoriosta paenneita älykkäitä koerottia, joilla on yllättävä suhde myös edesmenneeseen Jonathaniin. Tarinan edetessä juoni saa synkempiä piirteitä. Sekä rottayhdyskunta että Brisbyn perhe joutuvat vaaraan.

Don Bluth oli studiota perustaessaan ilmoittanut turhautumisensa sen aikaiseen animaation tasoon ja halvannäköiseen televisiototeutukseen. Jo 50-luvulta lähtien oli siirrytty aina vain halvemman näköiseen ja rajatumpaan animaatioon, jossa käytettiin paljon stillkuvia ja varsinaisesti animoitiin vain suut ja silmät, tarvittaessa vähän jotain muuta. Näin toteutetuilta hahmoilta puuttuivat kaikenlainen ilmeikkyys ja elekieli täydellisesti, taustojen ollessa lähinnä yksivärisiä kalvoja. Donin johdolla uusi studio halusi palata vanhaan, pikkutarkkaan ja realistiseen täysanimaatioon. NIMHin kohdalla kaikki osui kohdalleen ja visuaalisesti se on ehkä parasta ja sulavinta koskaan tehtyä täysanimaatiota jonkun Richard Williamsin tuotosten (mm. Roger Rabbit) ohella. Erityisen kaunista jälkeä tässä elokuvassa on väritys; jo elokuvan ilmestyessä useat kriitikot ihailivat tekijöiden taitoa hyödyntää Technicolor -tekniikkaa kuin olisivat keksineet värit kokonaan uudestaan. Ääninäyttelijät sopivat hekin rooleihinsa täydellisesti, erityisesti Elizabet Hartman Brisbyn sekä Dom DeLuise Jeremyn rooliin. Jerry Goldsmithin sydänverellään kirjoittama soundtrack on yksi kauneimmista koskaan kuulemistani ja se oli tiettävästi myös miehen itsensä suosikkeja. Ärsyttäviä musikaalinumeroita elokuvassa ei kuulla ollenkaan.

Juonellisesti NIMH sisältää myös erään tärkeän Don Bluthin elokuvien tavaramerkeistä: tarinan tunnelman korkean kontrastin. Mies on eräässä haastattelussaan sanonut haluavansa elokuviinsa synkkiä ja pelottavia kohtauksia saadakseen siten korostettua onnellisempia ja iloisempia vaiheita, erityisesti välttämätöntä onnellista loppua. Tämä tietty korkea kontrastisuus löytyy kaikista miehen töistä jotain Peikko keskuspuistossa ja Peukalo-Liisaa lukuun ottamatta. ”Kesääkään ei voi arvostaa ellei ole nähnyt talvea”, hän asian kiteytti.

NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa oli ilmestyessään valtaisa arvostelumenestys ja sitä kehuttiin parhaaksi animaatioelokuvaksi yli viiteenkymmeneen vuoteen, tekijöidensä taiteellisena täysosumana. Valitettavasti elokuvan jakelusta ja markkinoinnista vastanneet tahot eivät uskoneet sen mahdollisuuksiin ja sitä esitettiin ympäri maailmaa tyhjille saleille. Elokuva kuitenkin onnistui tuottamaan itsensä takaisin ja samalla kiinnittämään silmää tekevien, kuten Steven Spielbergin huomion johtaen hedelmälliseen yhteistyöhön Fievelin ja Maa aikojen alussa -elokuvien merkeissä. Menestyksekäs yhteistyö poiki lopulta koko taiteenalan renessanssin, joka purkautui 90-luvulla valtavana määränä huikeita piirrettyjä televisiosarjoja ja elokuvia. NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa kuuluu piirrettyjen elokuvien kirkkaaseen kärkeen ja joka suhteessa merkittävimpien alan teosten joukkoon.

P.S. Haluatteko tietää mitä NIMH tarkoittaa? National Institute of Mental Health.

Arvosteltu: 18.05.2016

Lisää luettavaa