The Raid 2 häviää hieman ykkösosalle, mutta ansaitsee silti täydet viisi tähteä ja syvän kumarruksen.

28.9.2014 17:06

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:The Raid 2: Berandal
Valmistusvuosi:2014
Pituus:148 min

Gareth Evans on ehdottomasti yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista ohjaajista ja nimenomaan toimintaelokuvien saralla. Indonesiassa asuva Evans on käsitellyt filmeissään jo muutamaan otteeseen Pencak silat- nimistä taistelulajia erittäin hienosti. Ensin ilmestyi Merantau, joka oli kuitenkin vain alkusoittoa upealle Raidille, jonka jatko-osassa panokset ovat nousseet entisestään. Raid 2:sta on kehuttu moneen otteeseen parhaimmaksi toimintaelokuvan jatko-osaksi, eikä syyttä.

Tapahtumat jatkuvat käytännössä suoraan ensimmäisen osan lopusta. Rama (Uwais) on täpärästi selvinnyt kerrostalon verilöylystä, mutta harmikseen saa tietää sen olleen vasta alkua. Paikallinen poliisi pyytää häntä mukaansa peiteoperaatioon, jossa hänen on soluttauduttava johtavan mafiapomon piireihin tarkoituksena paljastaa korruptoituneet poliisit ja kitkeä rikollisuus. Tehtävästä tuleekin yllättäen rankempi ja pidempi kuin Rama olisi edes uskonut…

The Raid 2: Berandal on kaikin tavoin suurempi kuin edeltäjänsä. Pelkästään pituutta on puolet enemmän ja näin ollen juonikin on laajempi. Tapahtumia ja hahmoja on paljon, eikä elokuva etene niin suoraviivaisen intensiivisesti kuin ykkösosa. Se ei silti tarkoita, että elokuva kävisi missään vaiheessa tylsäksi, mutta toimintaelokuvana se häviää sille piirun verran. Toiminta itsessään jatkaa samaa brutaalia rataa kuin ykkösosa, eikä herkkähermoisten kannata edes harkita tämän katsomista.

Evans on totta vie toimintaohjaajien aatelia. Hänellä on tyylitajua, jota ei ole pilattu lukuisilla erikois- ja tietokone-efekteillä. Myös nopeat leikkaukset on jätetty pois. Sen sijaan mukana on mielikuvituksellisia ja erittäin tyylikkäitä kamera-ajoja. Taistelukohtaukset tempaavat ykkösen tavoin täysin mukaansa. Ainoana miinuksena on, että ne sortuvat paikkapaikoin hieman jopa yli, mutta mitäs pienistä.

The Raid 2 häviää hieman ykkösosalle, mutta ansaitsee silti täydet viisi tähteä ja syvän kumarruksen. Muita näin mahtavia toimintaelokuvia saa 2000-luvulta etsimällä etsiä, eikä tämä kyllä häviä genren aikaisemmillekaan klassikoille. Saa nähdä mitä Evans keksii tulevaan kolmanteen osaan. Uskaltaisin silti jo nyt väittää, että sen jälkeen kasassa on yksi upeimmista elokuvatrilogioista koskaan.

Arvosteltu: 28.09.2014

Lisää luettavaa