Terävä mediasatiiri maailman navasta.

23.7.2003 01:29

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Natural Born Killers
Valmistusvuosi:1994
Pituus:117 min

Syntyneet tappajiksi elikkä Natural Born Killers saattaa vaikuttaa ensi silmäykseltä gorea pursuavalta splätteriltä, mutta kun hiukan raapii pintaa päältä, huomaa elokuvan todellisen luonteen.

Mickey ja Mallory Knox ovat sairas pariskunta, joita elämä ei ole kohdellut kehuttavasti. Heitä hyväksikäytettiin lapsena ja heidät oikeastaan kasvatti televisio, tuo aikamme ikoni.

”Aikuiseksi” kasvettuaan he pistävät päiviltä Malloryn niljakkaan isän ja äidin päiviltä ”riemukkaassa” saippuaoopperassa, solmivat avioliiton Jumalan silmien edessä ja alkavat tappaa ihmisiä. Psykoottisesti ja paljon.

Media romantisoi heidät ja suuret fanijoukot seuraavat heidän edesottamuksiaan riemulla. Heistä tulee suurista raatokasoista huolimatta sankareita. Lahdattuaan 50 ja risat ihmistä he jäävät kiinni, mutta show on vasta alkamassa…

Natural Born Killerson maestro Oliver Stonen ehkä vaikein ja siksi suorasukaisin elokuva. Se on todellakin erittäin väkivaltainen, mutta pointti ei ole siinä. Kyseessä on terävä mediasatiiri maailman navasta eli Yhdysvalloista ja sen vaikutuksesta maailmaan television kautta.

Mickeyn ja Malloryn jäädessä lapsina heitteille heidät kasvatettiin sairaaseen vääntyneeseen Coca-Cola maailmaan, joka on todella kaukana todellisuudesta, ja kun tämä alkaa ilmetä rikoksina ja murhina, sama maailma romantisoi heidät nykyajan Bonnieksi ja Clydeksi. Varoituksen sana lienee paikallaan: tässä elokuvassa jokainen hahmo on jollain tavalla vinksahtanut tai aito paskiainen.

Elokuva luopuu vahvasti ”normaaleista” kamerakulmista ja leikkauksista ja tuloksena on erään kriitikon sanoin maailman ensimmäinen kahden tunnin musavideo. Systeemi saattaa tuntua ensin luotaantyöntävältä, mutta osoittautuu toimivaksi.

Näyttelijät ovat elämänsä vedossa. Juliette Lewis ja omaperäinen Woody Harrelson vetävät parhaat psykopaattiroolit sitten Lecterin. Sittemin aineisiin hurahtanut Robert Downey Jr. loistaa narsistisena roskajournalistina ja Tommy Lee Jones vankilan johtajana josta ei ole varma kummalle puolelle kaltereita hänet pitäisi sulkea. Myös Tom Sizemore yllättää poliisina joka on kaikkea muuta kun kolmosella pyörivässä Julmassa Kaupungissa. Häijyä porukkaa. Mukaan mahtuu myös koomikko Rodney Dangerfieldin cameo-rooli Malloryn sairaana isänä hilpeän karmeassa saippuaooppera parodiassa.

Natural Born Killers on kulttiklassikko, mutta varoitan että tämä raina voi muuttaa elämäsi loppuiäksesi.

Arvosteltu: 23.07.2003

Lisää luettavaa