Temaattinen uusiversio Philadelphian pugilistista.

28.9.2017 13:27

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Creed
Valmistusvuosi:2015
Pituus:133 min

Adonis Johnsonilla (Michael B. Jordan) on pätevä ura bisnesmaailmassa ja siinä sivussa hän nyrkkeilee osa-aikaisena. Hänen perimänsä kuitenkin kutsuu ja hän lopettaa työnsä ja muuttaa toiselle puolelle maata aloittaakseen ammattinyrkkeilijänä. Valmentajaksi hän onnistuu saamaan ravintoloitsijaksi siirtyneen Rocky Balboan (Sylvester Stallone) ja aloittaa tehokkaamman valmentautumisen. Alakerran kuulovammainen naapuri Bianca (Tessa Thompson) muodostuu elämän tahdittajaksi ja iso tilaisuus syntyy kun brittiboxaaja ’Pretty’ Ricky Conlanin (Tony Bellew) ärhäkkä luonne voittaa tulevan ottelun ennenaikaisesti, joten uusi haastaja tarvitaan mahdollisesti viimeiseen matsiin ja karski manageri Tommy Holiday (Graham McTavish) sanelee otteluehdot: Johnson käyttää isänsä sukunimeä Creed ja ’Pretty’ Ricky menee läpihuuto-otteluun joka tuoksuu rahalta.

Philadelphiasta könynnyt boxaaja [movie]Rocky Balboa[/movie] on urheiluleffojen suuria tarinoita ja koska Syltty Stallone ei ole immuuni ajalle on aiheen käsittelytapaa muutettava ja uusioversio hukkaisi kaiken hyvän. Tarina siis toistaa ensimmäisen [movie]Rocky[/movie]-elokuvan teemoja, mutta sijoittuu selkeästi myöhempään aikaan ja lisää soppaan isosta sukunimestä tulevia vaikeuksia.

Temaattinen uusioversio Philadelphian pugilistista ei loista omalaatuisuudessa, mutta onneksi mukaan on saatu Syltty Stallone antamaan ehdotonta, iän ja kokemuksen mukana tulevaa arvokkuutta ja vanha Rocky Balboa saa vanhoille, yksinäisille päivilleen parempaa tekemistä kun Apollo Creedin (Carl Weathers) poika pitää työstää kovaksi, sydämelliseksi taistelijaksi joka takoo vastustajansa vartalon tohjoksi. Michael B. Jordan on nuori, ison nimen kiusaama ja hänellä ei ole kokemusta niistä kaikista vaikeuksista joita elämässä pitää kokea ja tarvitsee opastusta. Tessa Thompson on laadukas parempi puolisko boxaajalle ja ei yhtään sen vähempää. Brittipuolella Graham McTavish pitää suojattinsa kurissa ehdottomalla auktoriteetilla ja Tony Bellew on monella tasolla taitava vastustaja joka ylpeydestään huolimatta osaa ajatella tulevaisuutta.

Ohjauksesta vastaava Ryan Coogler noudattaa traditionaalisia rakenteita ja ratkaisuja, mutta leffassa on myös muutamia todella tehokkaita ja extrapitkiä otoksia jotka eivät ole yhtään päälleliimattuja tai turhia.

Philadelphian tuntematon pugilisti saa tilaisuuden kohdata mestari ja joutuu samalla selvittämään henkilökohtaisia vaikeuksiaan. Käsikirjoitus ei loista ratkaisuissa mikä vähentää kiinnostavuutta, mutta näyttelijät ovat hyviä ja kuvakerronnassakin on hyviä oivalluksia.

Arvosteltu: 28.09.2017

Lisää luettavaa