Tarina ystävyydestä, inhimillisyydestä ja sammumattomasta vapaudenjanosta.

15.5.2003 17:51

Arvioitu elokuva

Alkuperäinen nimi:Papillon
Valmistusvuosi:1973
Pituus:149 min

Henri ”Papillon” Charriere (Steve McQueen) tuomitaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen syyttömänä miehenä. Häntä syytetään erään parittajan murhasta, mutta syyte on tekaistu -hänet on lavastettu syylliseksi. Papillon passitetaan Ranskan pahamaineiselle St. Laurentin vankilasaarelle, josta ei ole paluuta.

Laivalla, jolla vankeja kuljetetaan, Papillon tapaa Ranskan taitavimman väärentäjän, Louis Degan (Dustin Hoffman), joka on tuomittu vankilaan valtion obligaatioiden väärentämisestä. Degan henki on jatkuvasti uhattuna, koska vankien piireissä liikkuu huhu että hän on piilottanut sisälleen runsaasti rahaa ja vangit ovat valmiita tekemään mitä tahansa saadakseen rahat itselleen. Köyhänä, mutta voimakkaana miehenä, Papillon tekee Degan kanssa sopimuksen. Mikäli hän auttaa pitämään Degan hengissä vankilasaarelle asti, tämä auttaa häntä saamaan kokoon rahaa jolla hän voisi ostaa vapautensa ja paeta.

Aikaa myöten Papillon ja Dega ystävystyvät ja erään vartijan hakatessa Degaa, Papillon hyökkää tämän kimppuun. Käsirysyn seurauksena Papillon yrittää paeta, mutta jouduttuaan petetyksi jääkin kiinni. Vankilan säännöt ovat ankarat ja Papillon tuomitaan kahdeksi vuodeksi eristysselliin.

Eristyksessä vahvemmankin miehen mielenterveys järkkyy, mutta Papillon selviytyy lujan vapaudentahtonsa ja ystävänsä Degan ansiosta. Päästyään eristyksestä, Papillonilla on edelleen mielessään vain yksi ainoa ajatus -pako!

Elokuva perustuu Henri Charrièren omista kokemuksista kertovaan kirjaan ”Vanki nimeltä Papillon”. Se on tarina ystävyydestä, inhimillisyydestä ja sammumattomasta vapaudenjanosta. Papillon on klassikko jonka jokaisen itseään kunnioittavan elokuvan ystävän tulisi nähdä! Se on loistava kertomus niin fyysisesti kuin henkisestikin vahvasta ihmisestä, jonka vapaudenhalu on niin voimakas, että sitä ei murra kukaan eikä mikään.

Papillon on kaunis ja lämmin, mutta myös surullinen tarina yhteistyöstä, ystävyydestä ja lojaalisuudesta joka kestää eliniän! Papillonin jääräpäisyyteen on helppo samastua, ja tämä elokuva on kerrassaan mestariteos.

nimimerkki: Juhapekka Lindfors

Arvosteltu: 15.05.2003

Lisää luettavaa