Sergio Leone on saanut aikaiseksi todella upean mafiaelokuvan. Tällaista ei enää osata tehdä.

18.4.2005 17:57

Once Upon a Time in America jäi Sergio Leonen viimeiseksi elokuvaksi. Leone on aina halunnut tehdä elokuvan mafiasta, mutta hän ei aiemmin ole saanut tilaisuutta siihen. Onneksi Leone sai tilaisuutensa, sillä elokuvamaailma olisi hieman köyhempi ilman tätä loistavaa gangsterileffaa. Tosin suomennos ´Suuri gangsterisota´ ihmetyttää. Onko suomentamassa ollut aivokuollut apina? Ei tässä ole mitään varsinaista gangsterisotaa, vaan pääosassa on erään miehen johtaman gangsteriliigan touhut kieltolain ajan Amerikassa.

1960-luvulla Noodles (Robert De Niro) saapuu kotikaupunkiinsa monen vuoden jälkeen. Hän alkaa muistelemaan nuoruusaikojaan New Yorkissa. 1900-luvun alussa hän kierteli muutaman kaverinsa kanssa ympäriinsä tehden pikkurötöksiä. Sitten kieltolain aikaan nämä kaverukset laajentavat liiketoimiaan.

Vaikka juoni onkin varsin olematon, niin Sergio Leone on saanut aikaiseksi todella upean mafiaelokuvan. Tällaista ei enää osata tehdä. Elokuva kuvaa hyvin gangsterien arkea, joka oli kova ja väkivaltainen, eikä moni selviä vanhuusikään asti. Kuolema voi korjata ihan kenet vain. Tässä leffassa ei todellakaan pelätä näyttää verta ja raiskauksia. Veren määrässä ei todellakaan nuukailla. Ohjaus on todella onnistunutta. Myös Leonen hovisäveltäjä Ennio Morricone on saanut sävellettyä tähän sopivan musiikin. Robert De Niro tekee yhden loistavimmista roolisuorituksistaan vanhana Noodlesina.

Arvosteltu: 18.04.2005

Lisää luettavaa