Ruuti ja huuli lentää.

12.4.2003 09:48

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Per qualche dollaro in più
Valmistusvuosi:1965
Pituus:126 min

Sergio Leonen ”dollaritrilogian” toisessa osassa tavataan 2 palkkionmetsästäjää, ilkeitä pahiksia ja tietenkin erittäin hitaasti eteneviä kaksintaisteluita.

Clint Eastwood teki läpimurtonsa elokuvassa Kourallinen dollareita esittämällä synkkää palkkionmetsästäjää, jatko-osassa heebo on täysin samanlaisessa roolissa joka sopii Eastwoodille kuin luoti silmään. Palkkionmetsästäjistä kertova Vain muutaman dollarin tähden alkaa kun junassa istuva palkkionmetsästäjä vetäisee hätäjarrusta päästäkseen junasta pois. Metsästäjä on matkalla etsimään vaarallista rikollista jonka päästä on luvattu palkkio. Rikollinen lähtee palkkionmetsästäjän mukaan kuolleena, tämän jälkeen samainen metsästäjä näkee uuden, enemmän rahaa luvatun hebun pärstän etsintäkuulutus kuvassa. Toinenkin palkkionmetsästäjä saapuu paikalle, aikeissaan ottaa sama rosvo kiinni, joko elävänä tai kuolleena. Mukaan kuvioihin sotketaan vielä paljon rosvoja ja tiukkoja ammuskeluita on Leonen trilogian huonoin (muttei missään tapauksessa huono) osa kasassa.

Kourallisen dollareita jälkeen Vain muutaman dollarin tähden ei tunnu kovinkaan erikoiselta. Rahaa on ollut enemmän, mutta juoni on huomattavasti tylsempi eikä jaksa kannatella kokoaikaa kuten edeltäjänsä. Vain muutaman dollarin tähden on muutenkin ”kaupallisempi” tekele kuin aikaisempi osa ja Eastwoodin hahmo on jotenkin komediallisempi.

Leonen mestarillinen ohjaus ja hänen upeat ideansa pääsevät tässä paremmin esiin kuin Kourallisessa dollareita. Kaksintaistelut Leone ohjaa taas upealla tyylillään ja kaikki vedetään erittäin pitkälle ja hitaasti samalla kuin Ennio Morricone upea musiikki pauhaa taustalla. Eastwood ja Lee Van Cleef tekevät molemmat upeat roolit palkkionmetsästäjinä ja kummatkin hahmot ovat uskottavia ja persoonallisia, eivät pelkkiä tappajia. Leffan parhaat kohtaukset (kaksintaisteluiden lisäksi) ovatkin näiden kahden palkkionmetsästäjien nerokkaat yhteiskohtaukset (jota on juuri sopivasti) jossa ruuti ja huuli lentää.

Vain muutaman dollarin tähdelle pitäisi varmaankin antaa 5 tähteä klassikkoarvosanana, mutta kun katsoin sen melkein heti Kourallisen dollareita jälkeen tuntui se niin paljon huonommalta että annan sille vain 4, vaikka upea leffa onkin kyseessä.

nimimerkki: Criiticco

Arvosteltu: 12.04.2003

Lisää luettavaa