Richard Curtisin komedia paatista, joka rokkasi on piristävä ja hauska

26.8.2009 09:12

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:The Boat that Rocked
Valmistusvuosi:2009
Pituus:129 min

Richard Curtisin ura lähti lennokkaasti käyntiin käsikirjoituksien ohella. Neljät häät ja yhdet hautajaiset olivat ehkä tunnetuin brittiläinen komedia aikoinaan, jonka jälkeen Curtisin kynästä syntyi Nottig Hill. Sitten miehen esikoisohjaus Rakkautta vain saapui teattereihin ja suosio oli taattu. Heti romanttisten komedioiden jälkeen, Curtis halusi tehdä jotain uutta ja mullistavaa ja sai aikaiseksi piristävimmän brittiläisen komedian, Merirosvoradio.

Elokuva sijoittuu kultaiselle 1966-luvulle, jolloin kaikki Ison – Britannian radioaallot soittivat klassista musiikkia. Mutta samaan aikaan oli myös kuuluisa piraattiradio Radio Rock, joka sijaitsi jossain Pohjanmeren suunnilla. Miehistöön kuului 8 dj:iitä ja yksi nainen. Tarinan keskiöksi muodostuu laivaan saapuva hulttio Carl päättää aloittaa elämänsä uudestaan ja tutustuu aikamiehien elämään. Kummisetänsä Quentinin avulla Carl tutustuu kahdeksaan eriin tiskijukkaan, jotka opettavat nuorukaiselle aikamiehen elämää. Melkein joka päiväinen rutiini on pitää hauskaa ja juhlia paatin kannella pelaten jalkapalloa.

Mutta tästä eivät pidä kireäotsaiset ministerit, joista yksi, Sir Alistair Dormandy tahtoo lakkauttaa koko piraattiradion, että saisi nuorison sivistyneisyyden takaisin kaduille. Piraattiradio ottaa asiasta herneet nenään ja hakee takaisin paattiin entisen jäsenen Gavinin, joka oli paatin äänitorvi ja nuorien naisien märkä painajainen. Alkaa ei-sivistymätön oppitunti ihmissuhteista, seksistä, alkoholista, rokkenrollista ja 10 eri ihmisestä saman laivan alla.

Merirosvoradio on mahtava. Huikean fanaattinen soundtrack pitää katsojan hereillä tilanteista ja onnistuu siinä valtavan näyttävästi. Käsikirjoitus pursuaa hauskimpia dialogeja pitkiin aikoihin ja hauskasti kirjoitettuja henkilöhahmo. Itse koko elokuvan keskinäinen osa ja tapahtumapaikka on Radio Rock.

Näyttelijät ovat työnsä tehneitä ammattilaisia. Bill Nighy on charmikkaan uskottava fiktiivisen radio-aaltojen kapteenina. Phillip Seymour Hoffman tuo oman lisänsä vitsiniekka Kreivinä, ainoana amerikkalaisena paatissa. Rhys Ifans vie roolinsa äärettömyksiin ja tekee uskomattoman hauskan roolin, sitten Notting Hillin Spiken. Nick Frost ja Rhys Darby hoitavat elokuvan hauskimmat vitsit loistavasti kotiin. Uusi tulokas Tom Sturridge on uskottava omassa roolissaan, mutta jää pahasti isojen näyttelijöiden alle. Kenneth Branagh on hervoton päättäväisenä ministerinä, joka tahtoo sivistää Lontoota. Naiskauneutta edustaa Gemma Arterton ja Katherine Parkinson. Oscar-voittaja Emma Thompson tekee lyhyen, mutta sitäkin hauskan roolin Carlin äitinä.

Soundtrack on maailman paras: David Bowie, The Who, Duffy, Kinks, Beatles, Jimi Hendrix ja monta monta muuta sen ajan hittiä.

Jos hyvän tuulisen komedian tarpeessa olisit vaikka sateisella päivällä tai muuten vaan, kannattaa omistaa tämä nostalgiameren aaltojen hittikomedia, Merirosvoradio.

Arvosteltu: 26.08.2009

Lisää luettavaa