Polvi ei parantunut pojasta.

30.12.2014 22:05

Ensimmäinen koetus merijalkaväelle Tyynenmeren taisteluissa oli Guadalcanal. Sotamiehet Leckie (James Badge Dale) ja Sledge (Joseph Mazzello) palvelevat merijalkaväessä kuten myös kersantti Basilone (Jon Seda) ja heidän yhteinen palveluspaikkansa on 1st Marine Division. Sarjan suomalainen nimi kertoo tasan tarkkaan mistä on kyse, mutta alkuperäisnimi kertoo vain tapahtuma-alueen. Kyseessä on [I]The Pacific[/I], mikä kuvaa Tyynenmeren taisteluita Toisessa Maailmansodassa.

[I]The Pacific[/I] noudattaa hyvin pitkälle samanlaista rakennetta kuin edeltäjänsä ja siinä missä Easy-komppanian matka D-päivästä Saksan antautumiseen oli täydellinen onnistuminen niin maailman toisella puolella oleva Tyynimeri viidakkotaisteluineen ei saa yhtä suurta vaikutusta kokonaisuutena, sillä henkilödraama jää harmillisen latteaksi, henkilöt epämääräisiksi ja historiallinen konsepti harmillisen ohueksi sarjassa itsessään. Lisäksi pyrkimys kuvata kolmen sotilaan yksittäisiä retkiä rikkoo kokonaisuuden vielä enemmän. Yksityiskohtien ja verisyyden suhteen taso on korkea ja paratiisimainen maisema on kaikkea muuta kuin paratiisimainen kun vettä ei ole juotavaksi ja jatkuva taistelu ajaa ihmiset hulluuteen. Veri myös lentää, ihmiset repeävät kappaleiksi ja tropiikin mädättämät kalmot irvistelevät pilkallisesti eläville.

Jon Seda, James Badge Dale ja Joseph Mazzello antavat kasvot kolmelle ihmiselle jotka joutuvat kokemaan erityisen helvetillisen kokemuksen joka raastaa sieluun isoja reikiä. Joillekin se oli helpompaa, joillekin vaikeampaa ja jotkut säästyivät koko siviiliin palaamisen vaikeudelta kuolemalla. Tämän kolmijakoisen pääroolin lisäksi sarja tuo esiin aika värikkäitä persoonia joiden suoritukset ovat laadukkaita alusta loppuun.

Vaikka kokonaisuutena [I]The Pacific[/I] häviää edeltäjälleen niin yksittäisien hetkien ja kohtauksien kohdalla se saavuttaa jotain suurta. Raakojen taisteluiden keskelle mahtuu absurdin komedian hetkiä, hetkiä joissa ihmiskunnan mädännäisyys paljastuu lahjomattomalla tarkkuudella ja myös sydäntä riipaisevan myötätunnon ja empatian hetkiä. Lisäksi tarkkailua jatketaan vielä siviilissä minne muuttuneet miehet palaavat.

Yksinään tämä sarja olisi huomattavasti parempi, mutta tällaista saavutusta on mahdotonta olla vertaamatta edeltäjäänsä. Tällä kertaa polvi ei parantunut pojasta ja se on todella harmillista, sillä rahaa ja asiantuntemusta käytettiin isosti tämänkin sarjan toteuttamiseen.

Arvosteltu: 30.12.2014

Lisää luettavaa