Pistää ajattelemaan, eikä ole hyllyn keveintä viihdettä.

7.1.2007 17:06

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:25th hour
Valmistusvuosi:2002
Pituus:135 min

Huumediileri Montgomery ”Monty” Brogan (Norton) elää mukavaa elämää. On talo New Yorkin hyvällä alueella, tyttöystävä Naturelle (Dawson), pari mukavaa kaveria (Pepper ja Seymour Hoffman) ja kadulta pelastettu koira Doyle. Mutta eräänä iltana poliisi tulee suorittamaan ilmeisesti jonkun Montyn tutun antaman ilmiannon seurauksena kotietsinnän. Sohvasta löytyy kilo kamaa ja toinen kilo kahisevaa. Montylla on päivä aikaa selvitellä tapahtumaa ja ennen kaikkea omaa elämäänsä, ennen seitsemän vuoden vankilaistuntoa.

Edward Norton tekee jälleen vahvan ja upean roolityön haastavassa roolissa. Muistakin rooleista löytyy onnistumisia, joista mainittakoon loistavan luonnenäyttelijän Philip Seymour Hoffmanin rooli paineenalaisena opettajana. Myös pikkuroolissa olevan Brian Coxin Montyn isän rooli on raikas ja sympaattinen.

Spike Leen ohjaamaksi elokuvassa on yllättävän vähän rotysyrjintää ja -ristiriitoja. Edward Nortonin viiden minuutin painukaa helvettiin -puhe peilin edessä on kuitenkin tuttua Leetä, josta osansa saavat Harlemin mustat, Chinatownin kiinalaiset, Bensonhurstin italialaiset, sekä miltei jokaista eri yhteiskuntaluokkaa edustavat ihmiset. Lee kuvaa suurkaupunkia tuttuun tyyliinsä, jossa huumeet ja rikollisuus kuplivat siloitellun pinnan alla. David Benioffin omasta kirjastaan tekemä käsikirjoitus ei mene sieltä mistä aita on matalin eikä sisällä kompromisseja. Parhaiten Benioff on onnistunut dialogissa, joka on aika ajoin todella kekseliästä.

Yli kaksituntiseksi draamaksi, elokuva on sujuva ja rullaa hyvin eteenpäin. ”I need you to make me ugly” -kohtaus kuvaa ystävyyden raadollista puolta ja vankilaan menon vaikeutta. Montyn viimeinen ilta on täynnä stressiä ja pelkoa, joka näennäisesti laukeaa yön baarikierroksella, mutta palaa kummittelemaan aamulla. Elokuvan lopetus on kuitenkin vähän turhan imelä, mutta kokonaisuutena kyseessä on vahvat näyttelijäsuoritukset, kekseliästä musiikkia ja ajoittain hienoja maisemiakin sisältävä väkevä draama. Elokuva pistää ajattelemaan, eikä se ole hyllyn keveintä viihdettä.

nimimerkki: mbay

Arvosteltu: 07.01.2007

Lisää luettavaa