Operaatio Valkyrie on yksi vuoden 2008 kovimmista yllättäjistä ja erinomaisen hieno sotatrilleri yhdestä historian kiistellyimmästä operaatiosta.

30.1.2009 14:05

Arvioitu elokuva

”What makes you think you’re stronger than the very momentum of history”

Ohjaaja Bryan Singer yhdistää toistamiseen voimansa käsikirjoittaja Christopher McQuarrien kanssa, joiden edellinen yhteistyö oli vuoden 1995 rikostrilleri Epäillyt, joka toi puolestaan oscar-pystin McQuarrielle. Nyt kaksikko on tehtaillut toiseen-maailmansotaan sijoittuvan trillerin Hitlerin salamurha-hankkeesta kertovassa Operaartio Valkyrie elokuvassa, jonka teko-prosessi koki matkan varrella enemmän mutkia kuin laki-sallii ja ensi-iltakin siirtyi pariin otteeseen eteenpäin. Singer sai elokuvaansa yllättävän nimekkään näyttelijäkaartiin, vaikka heidän puhekielenään kuultava englanti tuleekin jakamaan mielipiteet kahtia.

Eversti Claus von Stauffenberg (Cruise) on hiljattain palannut kotiin sodasta keskeltä Tunisiaa, josta jäi miehelle vakavat haavat. Katkeroituneena hän huomaa pian joidenkin korkeimpien sotilaiden perustaneen salaisen-järjestön, joka on alkanut suunnitella itsensä Hitlerin salamurhaamista. Kenraali Henning von Tresckow (Branagh) pyytää yhdessä toisen kenraalin Olbrichtin (Nighy) kanssa Stauffenbergia suorittamaan tämän salaisen hankkeen. Lopulta kun operaatio alkaa joutuu Stauffenberg huomaamaan, että aivan kaikkia tästä hankkeesta ei olekkaan kerrottu hänelle ja hän joutuu lopulta pohtimaan kuinka pitkälle on valmis menemään maansa ja omantuntonsta puolesta.

Operaatio Valkyrie nousee helposti yhdeksi vuoden 2008 parhaimmista elokuvista. Bryan Singerin ja Christopher McQuarrien toinen yhteistyö on varsin laadukkaasti toteutettu sotatrilleri, joka pitää otteessaan paremmin kuin hyvin ja hienoon käsikirjoitukseen sisälletyt muutamat juonenkäänteet pääsivät yllättämään oikein mukavasti, vaikka aivan Epäillyt-elokuvan tasolle tosin ei ihan päästä. Bryan Singer kuvaa pienintä yksityiskohtaa myöten jokaisen kohtauksen yllättävän rauhallisesti, joten mielenkiinto tarinaa kohtaan vain kasvaa mitä pidemmälle mennään ja koko homman viimeistelee sopivan yllättävä loppuhuipentuma.

Alkupuolella tapahtuva pommituskohtaus on hienosti toteutettu, mutta muuten varsinaisia sotakohtauksia ei Valkyriessa paljoa ole, kyseessä on enemmänkin trilleri sotaisessa ympäristössä. McQuarrie on kirjoittanut tarinan hahmot uskottaviksi, joiden moraalia ja käytöstä kyseisessä tilanteessa kuvataan yllättävän hyvin, kun pienikin kömähdys saattaa tietää välitöntä kuolemaa, niin itselle kuin monille läheisille. Tämän vuoksi koko Valkyrien ajan äärimmäisen tiivistunnelma pysyy erinomaisesti tarinan yllä, sillä tarkkaan suunniteltu operaatio ei saa sisältää pienintäkään virhettä. Audiovisuaalisesti Valkyrie on hienonnäköinen 1940-luvun Saksa ja muut lavasteet ovat hienosti toteutettu, mutta Singer ei kuitenkaan mässäile turhaan Cgi-efekteillä. Tosin osa elokuvasta kuvattiin aidoilla paikoilla Saksassa, josta Singer ja kumppanit saivat välillä vääntää vähän kättä.

Näyttelijäporukka tekee myös hyvää työtä rooleissaan. Mielipiteitä rajusti kahtia jakava Tom Cruise tekee loistavan tulkinnan Claus von Stauffenbergin roolissa, jonka hahmosta saatiin alusta alkaen mielenkiintoinen, joka joutuu välillä pohtimaan, että mitä onkaan tekemässä ja minkä vuoksi. Bill Nighy, Tom Wilkinson ja Kenneth Branagh onnistuvat myös erinomaisesti kenraaleina, jotka alkavat ajamaan etuaan oman maansa puolesta. Saksalaista majuria esittävä Thomas Kretchmann tekee myös toimivan roolin, joka alkaa hieman kyysenalaistaa koko operaatiota. Ainoastaan Stauffenbergin vaimoa esittävä Carice van Houten jää hieman muun porukan varjoon, mutta ei pahasti. Pienessä roolissa nähtävä David Bamber on saatu näyttämään yllättävän aidosti yhdeltä historian inhotuimmalta mieheltä.

Kokonaisuutena Operaatio Valkyrie on yksi vuoden 2008 kovimmista yllättäjistä ja erinomaisen hieno sotatrilleri yhdestä historian kiistellyimmästä operaatiosta. Bryan Singer ja Christopher McQuarrie takoivat mielenkiintoisen ja erinomaisesti toimivan sotatrillerin natsihallinnon kieroista salaisuuksista. Heinäkuun 20.1944 on ollut aika tapahtumarikas päivä Saksan historiassa.

Arvosteltu: 30.01.2009

Lisää luettavaa