Olkikoirat on äärimmäisen piinaava trilleri.

18.11.2003 23:46

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Straw Dogs
Valmistusvuosi:1971
Pituus:112 min

Hiljainen ja arkaluontoinen matemaatikko David Sumner (Hoffman) on muuttanut USA:sta pakoon maan väkivaltaisuutta nuoren kauniin Amy-vaimonsa (George) kanssa. Pariskunta palkkaa läheisestä kylästä, josta Amykin on kotoisin, remonttiryhmän autotallin korjaamiseen. Ikävä kyllä paikalliset maalaiset eivät hyvällä heille outoa ja täysin erilaista jenkkiä, ja alkavat pitää tätä silmätikkuna. Aluksi David saa kokea vain hiukan koirankureja, mutta maalaisten temput vain pahenevat aina Amyn raiskaukseen asti. Lopulta, kun maalaiset ryhtyvät suoranaiseen väkivaltaan Davidia kohtaan, hän muuttuu täysin pelkurimaisesta akateemikosta julmaksi ja häikäilemättömäksi pedoksi…

”Bloody Sam” Peckinpah on aina ohjannut väkivaltaisia elokuvia, mutta ne ovat olleet selvästi erilaisia toisiinsa nähden. Siinä missä Getaway oli suorasukaisen yksinkertaista toimintaelokuvaa, ja Rautaristi äärikyynistä sotimista, Olkikoirat on äärimmäisen piinaava trilleri, missä jännitteet Sumnerien ja maalaisten välillä vain kiristyvät kiristymistään jousen tavoin… kunnes jousi katkeaa. Tämä näkyy elokuvassa Davidin muuttumisesta jopa raakalaismaisemmaksi ja väkivaltaisemmaksi kuin taloonsa hyökkäävät retkut.

Peckinpah oli todellakin erittäin pätevä ja taitava ohjaaja, eikä vain väkivallalla mässäilevä juoppo, kuten jotkut uskovat. Olkikoirissa Bloody Sam on parhaimmillaan, kuten myös loistava pääosanesittäjä Dustin Hoffman. Myös Susan George on muutamaa heikompaa hetkeä lukuunottamatta hyvä roolissaan, ja Peter Vaughan Amyn entisenä ihastuksena Charliena on lähes yhtä hyvä kuin Hoffman.

Elokuvan K-18-leima saattaa hämätä aluksi katsojia, mutta lopun taistelu elämästä ja kuolemasta on kyllä harvinaisen raakaa katsottavaa. Ei ehkä niin graafisesti raakaa, kuten esim. Ichi the Killerissä, mutta tässä väkivaltaisuudessa ei ole mitään huvittavaa tai parodista, vaan vakavuudellaan ja painostavuudellaan hyytävää.

Olkikoirat on tähän mennessä paras näkemäni Peckinpahin elokuva, jota voi suositella ehdottomasti Peckinpahin ystäville tai muillekin mestariteoksia arvostaville.

nimimerkki: Jumikuppa

Arvosteltu: 18.11.2003

Lisää luettavaa