Olisi kaivannut enemmän omaperäisyyttä

14.4.2023 23:27

Vuonna 1988 ilmestynyt Maa aikojen alussa-animaatio ja viitisen vuotta myöhemmin ensi-iltansa saanut Jurassic Park menestyivät niin hyvin, että Disneykin halusi oman palansa tuosta hirmuliskon kokoisesta kakusta. Vuosituhannen vaihteessa joku saikin (muka) hyvän idean: Maa aikojen alussa kohtaa Jurassic Parkin. Paitsi että ei se lopulta niin hyvä idea ollutkaan.

Tässä vaiheessa on varmaan paikallaan huomauttaa, että olen itsekin opiskellut 3D-peligrafiikan tuottamista ammattikorkeakoulussa, eikä minulla sinänsä ole mitään tietokoneanimaatiota vastaan – päinvastoin: hyvin toteutettu tietokonegrafiikka on aina ollut minulle silmänilo ja Dinosauruksen hahmot ovatkin parhaimmillaan – varsinkin aikakauden tekniset rajoitteet huomioiden – hienon näköisiä ja sulautuvat hyvin taustaan – jonka toki tiedän olevan isolta osin oikeassa ympäristössä kuvattua.

Ongelmana onkin, että itse – ja moni muukin varmaan – olisin uppoutunut tuohon hienoon maailmaan vaikka vähän pidempäänkin, mutta homma lyödään läskiksi. Elokuva on tuskin ehtinyt kunnolla alkaakaan, kun taivaalta rupeaa jo satamaan meteoriitteja sellaista tahtia, että Nasan tiedemiehiäkin hirvittäisi moinen.

Myönnän kyllä, että pidän vähän vakavammasta ja synkemmästä linjasta, kuin mitä Disney yleensä tunnetusti tarjoaa, ja siinä Dinosaurus periaatteessa onnistuukin. Eikä minulla ole mitään sitäkään vastaan, että Disney tekee oman dinosaurusleffansa – mutta silloin olisi ehkä pitänyt keksiä jotain omaperäisempää, eikä tuottaa pelkkää Maa aikojen alussa-plagiaattia fotorealistisilla CGI-dinoilla höystettynä.

Arvosteltu: 14.04.2023

Lisää luettavaa