Näin niitä Vareksia pitää tehdä!

7.1.2012 00:42

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Vares - Kaidan tien kulkijat
Valmistusvuosi:2011
Pituus:97 min

Vuosi 2012 alkaa Varesten osalta upeasti. Vares – Kaidan tien kulkijat on kirjaversionsa arvoinen elokuvateos ja se pieksee mennen tullen aiemmat liukuhihna-Varekset.

Tällä kertaa yksityisetsivä Jussi Vares (Antti Reini) lähtee pois tutusta ja turvallisesta Turusta Pohjanmaalle, tutkimaan nuoren Anna-Liisa Vaaran kuolemaa. Kaksoisvirranmaan hihhulikylässä Vares tapaa paikalliset saarnaajat Hukkanen ja Raappana (Markku Maalismaa ja Peter Franzén), paikallisen kylähullun, Paskamanttelin (Aake Kalliala), sekä pikkukylän mielisairaalan puoskarin, Sulo Hennon (Kari-Pekka Toivonen).

Ohjaajan tuolille istahtaa toistamiseen suomenruotsalainen Anders Engström, joka ohjasi myös sarjaan kuuluvan elokuvan Vares – Pahan Suudelma. Engströmin Vareksissa on paljon synkkyyttä ja huumoria sekoitettu hyvällä suhteella ja se toimii. Mies on saanut luotua jännittävän tunnelman, joka pitää otteessaan aina lopputeksteihin asti. Tarinan kertomistyyli tekee tästä erilaisen kuin muista Vareksista ja omaperäisyydestä täytyy antaa plussaa.

Näyttelijäkaarti koostuu Suomen huipuista. Peter Franzén on uskottava sekopäisenä saarnamies Taisto Raappasena. Aake Kallialan Paskamantteli toimii elokuvan koomisena hahmona, mutta on hänellä juonen kanssa tekemistäkin. Kallialan roolisuoritus on täydellinen kaikessa hauskuudessaan. Myös sivurooleissa olevat Jarmo Mäkinen, Kari-Pekka Toivonen ja Petteri Summanen antavat hyvät suoritukset Vareksen vastaisina kylän asukkeina. Ja mikä parasta, elokuva ei sisällä epämääräistä Jasper Pääkkönen -cameota.

Elokuvan soundtrackista vastaavat Dj Slow ja Samuli Laiho. Heidän musiikkinsa osuvat nappiin elokuvan teeman kanssa ja ne tempaisevat katsojan toimintaan mukaan.

Ohjaaja Anders Engström onnistuu pitämään paketin hyvin kasassa tarinan kertomisesta tunnelman luomiseen. Näin niitä Vareksia pitää tehdä!

Arvosteltu: 07.01.2012

Lisää luettavaa