Miiken luoma maailma on juurikin niin karu ja sadistinen, kuin tarinasta voi päätellä.

26.9.2007 22:15

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:殺し屋1
Valmistusvuosi:2001
Pituus:123 min

Kulttisarjakuva-mangaan perustuva Ichi The Killer (Koroshiya1) sai kulttiohjaaja Takashi Miiken ohjaamaan siitä elokuvan vuonna 2001. Mitenkä sitten niinkin ääriväkivaltainen ja sadismia täynnä oleva tarina muutetaan elokuvaksi. No eipä hätää Takashi Miike hallitsee häiriintyneiden tarinoiden kertomisen erinomaisesti ja lopulta Ichi The Killer oli muuttunut elokuvaksi. Ichi The Killeristä on muodostunut jossain päin kulttielokuva ja kyllähän Ichillä statusta siihen on.

Shinjukun alamaailmassa tapahtuu. Ichi (Omori) on nuorena kiusattu ja päältäpäin nörtinomainen nuorimies, mutta miehestä tulee hetkessä The Killer. Ichi on aikoinaan aivopesty tappamaan kaikkia jotka olivat vastuussa hänen kiusaamisestaan. Ichi hoitaa päiviltä pois erään tunnetun yakuza-ryhmän pomon, jolta on kadonnut suuri summa rahaa. Tämän ryhmän pelätyin mies Kakihara (Asano) lähtee selvittämään mitä pomolle on sattunut, ja tulee sivussa kiduttaneeksi useita ihmisiä mitä rajuimmilla keinoilla.

Takashi Miiken luoma omaperäinen visuaalinen tyyli on Ichissä huipussaan. Miiken luoma maailma on juurikin niin karu ja sadistinen, kuin tarinasta voi päätellä. Verta suihkuaa vähän väliä enemmän kuin SPR:n varastoilla riittää, mutta Miike suihkuttaa verta tyylillä. Ichin vastenmielisyys sattaa aiheuttaa toisilla pahoinvointia, kun toisilla taasen pelkkää naurua. Miike sekoittaa hommaan tapansa mukaisesti sysimustaa huumoria, jota kaikki eivät välttämättä edes tunnista huumoriksi. Kaikesta huolimatta päägenreä on kuitenkin vaikea päätellä tapahtumien keskeltä.

Ichi The Killerin sisälle piiloutuu kuitenkin rankka tarina nuoresta pojasta, joka pakotetaan tappamaan, vaikka ei sitä haluaisi. Miike heittääkin hyviä repliikkejä Ichin suusta, joka potee tuskaansa olleessaan alansa parhaita. Kakihara puolestaan on täysin päinvastainen kuin Ichi. Kakihara kiduttaa ja tappaa huvikseen ja haluaa löytää vastauksen mikä tai kuka Ichi on. Lopun välien selvittelyissä otetaankin sitten miehestä mittaa, mutta ei mitenkään tavanomaisella tavalla.

Nao Omori tulkitsee loistavasti hiljaista ja raivostunutta Ichiä, joka hetkessä muuttuu tappokoneeksi. Tadanobu Asano on myöskin loistava viillellyn naaman omaavana Kakiharana, jonka kidutus menetelmät ovat välillä sellaista sadismia, että heikoilta oksat pois. Vielä on myönnettävä, että Kakiharan tupakointi hakee vertaistaan.

Kokonaisuutena Ichi The Killer sekoittaa äärimilleen vedetyn sadismin ja väkivallan täysin Takashi Miiken näköiseksi mestarilliseksi kertomukseksi kahden erilaisen tappajan yhteentörmäyksestä synkässä ja sadistisessa maailmassa.

nimimerkki: andy

Arvosteltu: 26.09.2007

Lisää luettavaa