Mann onnistuu kahlitsemaan katsojansa tuoliin piinaavalla jännityksellä.

18.7.2006 22:57

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Collateral
Valmistusvuosi:2004
Pituus:115 min

Michael Mann on mies mm. elokuvan Heat –- Ajojahti sekä Miami Vice -televisiosarjan takana. Collateral on miehen viimeisin ohjaustyö ennen paneutumistaan myöhemmin tänä vuonna julkaistavaa Miami Vice -elokuvaan. Ja jälleen kerran Mann onnistuu kahlitsemaan katsojansa tuoliin piinaavalla jännityksellä sekä tiukalla toiminnalla.

Collateral kertoo kahdesta miehestä, losangelesilaisesta taksikuskista Maxista (Jamie Foxx) ja hänen kyyditettävästään, Vincentistä (Tom Cruise). Vincent lupaa Maxille 700 dollaria, jos tämä on hänen kuskinsa loppuyön, kun hän käy viimeistelemässä kiinteistökaupat viidessä eri paikassa. Max suostuu huomaten, että Vincentin käsitys ”kiinteistökaupoista” on hieman erilainen kuin muiden, kun ensimmäisessä pysähdyspaikassa Vincentin ”asiakas” päätyy Maxin taksin katolle. Näin Max joutuu kuljettamaan Vincentiä ympäri Los Angelesia, Vincentin etsiessä seuraavia uhrejaan.

Collateral voisi olla suoraviivainen toimintaelokuva, jossa ei olisi mitään syvyyttä. Mutta, jälleen kerran Michael Mann on onnistunut luomaan elokuvaan todella hienon tunnelman, rakentaen sen pääasiassa Maxin ja Vincentin väliselle suhteelle. Leffassa onkin monta kohtausta, joissa miehet vain keskustelevat taksissa unelmistaan ja syistä miksi he ovat siinä missä ovat. Juuri näissä kohtauksissa Cruise ja Foxx pääsevät näyttämään omat vahvuutensa ja osoittavat, että molemmat ovat todella loistavia näyttelijöitä. Cruiselta toivoisi helposti lisää tämän kaltaisia riskirooleja, koska niin hyvin Tomppa vetää roolinsa. Ja tuohan pahiksen näytteleminen mieheen tietynlaista särmää lisää.

Tunnelmaltaan elokuva on hyvin samanlainen Mannin mestariteoksen, Heatin, kanssa – häviten sille vain piirun verran. Yksi tunnelman rakentajista on hienosti käytetty musiikki, joka yhdistelee perinteistä elokuvascorea erilaisiin populaarimusiikin kappaleisiin. Loistava ratkaisu, jonka avulla kohtaukset saavat uutta eloa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on todella hienosti rakennettu elokuva, joka jaksaa kantaa eteenpäin aina klassiseen loppuratkaisuunsa asti. Michael Mann ei onnistu pettämään, mies vain osaa tällaisen elokuvan teon.

nimimerkki: OutlawPuppet

Arvosteltu: 18.07.2006

Lisää luettavaa