Luo jo lähtöasetelmistaan herkullisen tiivistunnelmaisen elokuva coctailin.

5.5.2017 19:49

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Get Out
Valmistusvuosi:2017
Pituus:103 min

Get Out nimellä kulkeva uutuuselokuva ei ole mikään Arnold Schwarzeneggerin tai Sylvester Stallonen tähdittämä toimintaelokuva kuten nimestä voisi nopeasti päätellä. Kyseessä on tv-sarja Key and Peele ja toimintakomedia Keanu tutuksi tulleen koomikon Jordan Peelen esikoisohjaus ja yllättävän väkevä sellainen. Yhdysvalloissa alkuvuoden yhdeksi yllätyshitiksi osoittautunut kauhutrilleri Get Out on ilahduttanut niin kriitikot kuin katsojatkin. Get Out viekin mainion erikoiselle ripauksella huumoria maustetulle trillerimatkalle.

Nuori valokuvaaja Chris Washington (Daniel Kaluuya) on tavannut elämänsä rakkauden Rosen (Allison Williams) ja suhde on edennyt siihen pisteeseen, että on aika lähteä tapaamaan Rosen vanhempia ensimmäisen kerran. Rose ei ole kertonut vanhemilleen, että Chris on tummaihoinen. Pienten sattumien kautta Chris ja Rose saapuvat lopulta hieman syrjässä asuvien Rosen äidin Missyn (Catherine Keener) ja isän Deanin (Bradley Whitford) luokse. Alkujännityksen laantuessa Chris huomaa pariskunnan olevan oikein ystävällinen, mutta huomaa oudokseen että heillä on myös tummaihoinen palvelutyöntekijä Walter (Marcus Henderson). Pian Chris alkaa huomaamaan että heidän luonaan sattuu enemmänkin erikoisia asioita.

Get Out on yllättävänkin taitavasti rakennettu tunnelmallisen pahaenteinen, mutta korkkiruuvin kieroudella varustettu jännitysmatka jonka aikana vyörytetään toinen-toistaan erikoisempia sattumia katsojan eteen. Jordan Peele osaa luoda erilaisten ihmisten välisistä kohtaamisista hiostavan toimivia jännityspaloja ja ajoittain ilmassa heiluva rasismi pelottelu pysyttelee taustalla mukana. Get Out lähtee liikkeelle melko verkkaisesti ja etenee muutenkin sopivan rauhallisesti, mutta Jordan Peele osaa kyllä kiristää vaihdetta niin tunnelman kuin tarinankin osalta mitä pidemmälle mennään.

Jordan Peele osaa hyödyntää kerronassaan kauhuelokuvan usein nähtyjä juttuja, kuten tälläkin kertaa melkein koko homma tapahtuu jossain syrjäisessä paikassa ja suuressa talossa. Jordan Peele osaa repiä hieman kuluneistakin aineksista tehot irti mainiolla tavalla. Huumori ja psykologinen pelottelu porisevat samassa sopassa erinomaisella asenteella. Jordan Peelen käsikirjoittama tarina yhdistää mainiolla tavalla alkupuolella jopa romanttisen-komedian lähdetään tapaamaan tyttöystävän vanhempia tyylistä kerrontaa ja perhedraamaa, mutta osaa muuttaa tapauksen hiljalleen kutkuttavaksi vainoharhatrilleriksi. Muutamat äkilliset kulmantakaa pulpahtavat yllätyskäänteet pitävät huolen että hommassa riittää vipinää.

(Sicario) elokuvasta tunnettu Daniel Kaluuya ja ensimmäisessä isossa elokuvaroolissa esiintyvä Allison Williams saavat välilleen mukavasti sähköistä jännitettä. Varsinkin Daniel Kaluuya tekee mainiota työtä erikoisten tapahtumien keskelle joutuvana Chrisinä. Get Out:tin valokeilaan nousevat erinomaisesti Rosen ystävällisen hyytäviä vanhempia esittävät Bradley Whitford (The Cabin in the Woods) ja Catherine Keener (40 v. ja neitsyt). LilRel Howery on ripauksen huumoria tarinaan tuova Chrisin hyvä ystävä Rod ja Caleb Landry Jones Rosen hieman äkkipikainen veli Jeremy.

Kokonaisuutena Get Out luo jo lähtöasetelmistaan herkullisen tiivistunnelmaisen elokuva coctailin ja tarjoaa varmaotteisen ohjausdebyytin Jordan Peeleltä.

Arvosteltu: 05.05.2017

Lisää luettavaa