Löyhästi venäläisen pop-duo t.A.T.u:n omaelämänkerralliseen romaaniin perustuva draamaelokuva.

3.9.2013 12:49

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:You and I
Valmistusvuosi:2011
Pituus:100 min

Löyhästi venäläisen pop-duo t.A.T.u:n omaelämänkerralliseen romaaniin perustuva draamaelokuva You and I ilmestyi usean vuoden projektin tuloksena vuonna 2011. Amerikkalaisvenäläisen tuotoksen on ohjannut brittiläinen Roland Joffé, joka nimettiin 80-luvulla jopa kahdesti ehdokkaaksi parhaan ohjauksen Oscar-pystin saajaksi elokuvista Kuoleman kentät (1984) ja Linnake (1986). Käsikirjoittajista Shawn Schepps tunnetaan muutaman pienemmän tekeleen takaa, kun taas Luke Goltz ja Andrew Cullen ovat nimettömiä keltanokkia.

Tarinassa venäläisen pikkukaupungin kaunotar Lana (Mischa Barton) ja Moskovassa äitipuolensa kanssa asustava amerikkalainen Janie (Shanten VanSanten) tutustuvat Internetin välityksellä. Tytöt ovat suuria tatu-faneja ja päättävät lähteä yhdessä heidän konserttiinsa Moskovaan. Lana päättää samalla jättää kotikaupunkinsa teurastamotöiden löyhkän lopullisesti taakseen ja hakea määrätietoisesti nostetta orastavalle mallin uralleen. Leffa keskittyy kahden alaikäisen neidon seikkailuun suuressa Moskovan kaupungissa, jossa mahdollisuudet ovat rajattomat ja unelmien saavuttamisen hinta voi olla yllättävän kallis.

Odotin henkilökohtaisesti elokuvan olevan perusdraamahuttua, mutta yllätyin positiivisesti, kuinka se käsittelee teemojaan realistisesti ja näyttää myös maailman kurjaa puolta rohkeasti. You and I on määritelty draamatrilleriksi, mutta tosiasiassa se on yhtä paljon trilleri kuin minä olen pääsiäispupu. Ihmisten petollisuus, rahan valta ja huumeiden käyttö ovat teemoina vahvasti läsnä, kun tytöt yrittävät löytää paikkansa Moskovan yöelämästä. Samalla näytetään kuinka ulkonäöllä oikeasti on suuren suuri merkitys tähteyteen pyrkiessä, ja kuinka häikäilemättömästi nuoria taiteilijoita komeiden kulissien takana kohdellaan. Pientä romanssin tynkääkin tarjoillaan, mutta se ei ole tekeleen tärkein keskipiste.

Cameorooleissa nähdään t.A.T.u tähdet Lena Katina ja Yulia Volkova, joka tuo suuren budjetin elokuvatuotokseen tiettyä uskottavuutta. Mischa Barton on tuttu lapsinäyttelijä jo psykologisesta kauhuelokuvasta Kuudes aisti, mutta lopullisen läpimurtonsa kaunotar suoritti nuorten sarja O.C.:ssa 2000-luvun alkupuolella. Hänen venäjäaksenttinsa ja venäjän kielellä puhuminen kuulosti leffan alussa erittäin häiritsevältä, mutta lopulta siihen tottui, vaikka todestaottaminen olikin ajoittain vaikeaa. Sen suuremmin en hänen ääntämistään pysty analysoimaan, mutta kaiken kaikkiaan asiallisesti perehdytetty Barton rooliinsa oli. Muutoin hänestä on kyllä kantamaan vakavempiakin draamarooleja. Toinen pääosan näyttelijätär Shanten VanSanten oli todella hyvä, tuoden ruudulle uskottavan ja aitoa kärsimystä kokeneen haavoittuneen nuoren naisen. Venäläisnäyttelijät puolestaan tuovat oman lisämausteensa ja kahden kulttuurin kohtaamisia oli mielenkiintoista seurata.

Kaiken kaikkiaan You and I poikkeaa piristävästi totutusta kaavasta, mutta tarina tuntuu liian pitkältä mahdutettavaksi puolitoistatuntiseen pakettiin ja varsinkin loppupuolella tunnelma pääsee lässähtämään. Vieläkin rohkeampi ja realistisempi lähestymissuunta olisi voinut tuoda lisänautintoa, mutta tällaisenaankin Joffén draamateos on mielenkiintoinen kuvaus venäläiseen kulttuuriin ja kurkistus suurien poptähtien kulissiin.

Arvosteltu: 03.09.2013

Lisää luettavaa