Kyseessä on yksi jännittävimmistä sekä hienoimmista kuvauksista mitä 80-luvulla tehtiin kyseisestä aiheesta.

6.7.2006 00:23

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:WarGames
Valmistusvuosi:1983
Pituus:110 min

Kultaisella 1980-luvulla tuntui olevan yksi aihe ylitse muiden Hollywoodissa: ydinsota ja sen seuraukset. Tähän aiheeseen pureutuu myös John Badhamin (mm. Saturday Night Fever sekä Stakeout – Kyttäyskeikka) vuonna 1983 ohjaama WarGames – Sotaleikit. Erona moniin muihin samaa asiaa käsitteleviin elokuviin on Sotaleikkien pohdiskeleva, ei niinkään toimintaan pohjaava tarina.

Matthew Broderick näyttelee lukioikäistä David Lightmania, joka on kiinnostunut tietokoneista ja erinnäisistä tietokonepeleistä. Eräänä päivänä hän lukee lehdestä uuden pelifirman pelistä ja päättää hakkeroida kyseisen firman koneelle tarkoituksenaan päästä pelaamaan peliä ennen sen julkaisua. David saakin yhteyden koneeseen, jolla voi pelata maailmanlaajuista ydinsotapeliä. Kyseessä on kuitenkin puolustusvoimien tietokone, joka ohjaa Yhdysvaltojen ydinasearsenaalia ja kone ottaa pelin hieman liian tosissaan. Tästä alkaa juoksukilpailu, jossa David yrittää löytää koneen luojan ja estää kolmannen maailmansodan – ja maailman lopun.

Sotaleikit on hienosti jännityksessä pitävä elokuva, pureutuen aiheeseen, joka on vielä tänäkin päivänä pinnalla: tietokoneiden inhimillisyyteen ja itse oppimiseen sekä sen riskeihin. Matthew Broderick näyttelee uskottavasti Davidia, joka haluaa vain pelata pelejä, eikä kantaa murhetta tulevasta. Davidin koulukaveria Jenniferiä näyttelee Ally Sheedy. Toisin kuin Broderick, Sheedy ei noussut elokuvan jälkeen suurempiin rooleihin. Sivuosissa vilahtaa sellaisia nimiä kuin Barry Corbin, mm. Villi Pohjolan Maurice, sekä John Spencer ja Michael Madsen.

Elokuvassa kuvataan paljon tietokoneita, jotka tänä päivänä nostattavat pakostakin hymyn huulille. Esimerkiksi lerput ja todella alkeelliset modeemit luovat elokuvalle tiettyä camp-arvoa. Nämä eivät kuitenkaan vie Sotaleikkien elokuvalliselta annilta mitään pois. Kyseessä on nimittäin yksi jännittävimmistä sekä hienoimmista kuvauksista mitä 80-luvulla tehtiin kyseisestä aiheesta. Elokuva saikin kolme Oscar-ehdokkuutta, mm. parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta. Jos pitäisi valita kaksi kolmannen maailmansodan ja maailmanlopun uhkakuvia maalailevaa elokuvaa 80-luvulta, valitsisin toiseksi ehdottomasti Sotaleikit. Toinen voisi olla hieman toiminnallisempi, kuten Terminator. Ja Sotaleikit ei häviä juuri lainkaan tässä vertailussa.

nimimerkki: OutlawPuppet

Arvosteltu: 06.07.2006

Lisää luettavaa