Kun haluaa nähdä hyvän mustan komedian.

13.8.2005 22:43

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
Valmistusvuosi:1964
Pituus:93 min

Miltä kuulostaa elokuva, joka loppuu maapallon täydelliseen tuhoon? Ei varmaan kovin hauskalta ja kummastelet, miksi jotkut katsovat sitä vedet silmissä ihastellen ja puolikas hymyhuulilla. Mutta kun kuulet miten kaikki on edennyt tuohon pisteeseen, alat pikkuhiljaa ymmärtää.

Kenraali Ripper on ottanut ohjat käsiinsä ja antanut käskyn ”R niinkuin Robert”, joka käskee Neuvostoliiton rajalla lenteleviä lentokoneita käynnistää ydinhyökkäys tuolle sodan jälkeisen kommari-salaliiton pesälle. Tosin tietämättömänä siitä, että Neukkarit ovat kehittäneet ns. tuomionpäivä -laitteen, joka tuhoaa koko maapallon 98 vuodeksi. Tämä hälyyttävän suuri ongelma täytyy heti ratkaista ja apuun ryntäävät niin presidentti, neuvostoliiton suurlähettiläs, Ripperin vangiksi jäänyt upseeri kuin lievästisanottuna omalaatuinen Tohtori Outolempi.

Outolempi on yksi parhaimpia katsomiani komedioita ikinä. Siinä on ennätyksellisen paljon asiaa ja sen voisi luokitella puhtaaksi satiiriksi, ellei se olisi niin pirullisen hauska. Elokuva on täysin kajahtanut ja umpihullu, mutta samalla järkyttävän älykäs ja uskomattoman pisteliäs. Se mollaa maailmanjohtajia oikein olan takaa ja niin neuvostodiktaattori kuin arvon USA:n presidenttikin saavat huutia koko rahan edestä. Ydinsota on hullua hommaa, eikä elokuva missään vaiheessa lievennä sitä tosiasiaa.

Tohtori Outolempi ansaitsee paikkansa jokaisen itseään kunnioittavan elokuvafanin hyllyssä ja tulee katsoa aina, kun haluaa nähdä hyvän mustan komedian, jollaisena tämä on varmasti parasta, mitä on ikinä tehty.

nimimerkki: Sano mitä sanot

Arvosteltu: 13.08.2005

Lisää luettavaa