Kokonaisuutena karu, hallittu ja erityisesti näyttelijöillä pyörivä pienialueinen trilleri.

3.12.2004 00:35

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Collateral
Valmistusvuosi:2004
Pituus:115 min

Max (Foxx) ajaa työkseen taksia yövuorossa Los Angelesin kaupungissa. Vincent (Cruise) on palkkatappaja, joka on palkattu telomaan useita todistajia. Näiden kahden hahmon, joilla ei ole mitään tekemistä polut kohtaavat, sillä Vincent tarvitsee kyytiä. Max on tämä sattumalla valittu kuski.

Tässä on melkoisen tiukka pläjäys jännitystä ja ajoittain hyvinkin rankkaa toimintaa ja tunnelmointia. Miami Vicen luojana kunnostautunut Mann ohjaa näyttelijöitä ja kameraa tehokkaasti ja käsikirjoitus on tiivistä ja rosoista tekstiä. Hahmoista ei ehditä tehdä syvällisiä filosofeja, mutta tämä ohuus toimii kokonaisuuden hyväksi.

Elokuvaa rytmittävät rajut toimintakohtaukset, joissa ei rakenneta jännitystä tai keskitytä tuhoamiseen, vaan pelkästään toimitaan. Nopeasti, rajusti ja yllättäen. Näiden intensiivisten räjähdysten välissä on puheliaampia kohtauksia, joissa näyttelijäkaksikko tekee töitä hartiavoimin. Cruise on yksinäinen susi ei mistään menossa ei minnekään ja Foxx on unelmaansa kiinnittäytyvä taksikuski, joka ei ole vielä kyyninen. Hahmot eivät ole kuitenkaan yksiulotteisia Vincentin osoittaessa pelottavaa vihamielisyyttä koko maailmaa kohtaan ja Max pystyy tarvittaessa tehokkaaseen toimintaan, joka yllättää katsojankin. Onneksi Maxin toiminnallinen vaihe ei ole ilmasta kiskaistu, sillä näissä kohtauksissa hän käyttäytyy ja puhuu hyvin samalla tavalla kuin Vincent.

Loppukohtaus on tiivistä jännitystä, mikä päättyy hieman yksinäisesti ja kaiken kesken jättäen. Katsojalle ei anneta selitystä tilanteelle tai selitetä, miten Max selittää yön aikana tapahtuneet tapaukset. Lopetus jää näppärästi avoimeksi.

Kokonaisuutena karu, hallittu ja erityisesti näyttelijöillä pyörivä pienialueinen trilleri, joka ei tarvitse näyttäviä räjähdyksiä tai takaa-ajoja ollakseen tehokas.

nimimerkki: Jurpo

Arvosteltu: 03.12.2004

Lisää luettavaa