Kliseisyydestään ja juonen reikäisyydestään huolimatta ihan viihdyttävä leffa.

7.4.2007 00:31

Arvioitu elokuva

Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:The Jackal
Valmistusvuosi:1997
Pituus:124 min

1990-luvun alussa alkoi re-make -buumi, joka ei osoita laantumisen merkkejä vielä tänäkään päivänä. Ne ovat tainneet jopa lisääntyä. Niinpä Frederick Forsythin kirjaan perustuva ja Fred Zinnemannin vuonna 1973 ohjaama Shakaali joutui tämän hyvin kyseenalaisen operaation kohteeksi. Sentään lopputuloksesta ei tullut aivan kehnoa, mutta ei tämä uudempi versio tietenkään pärjää alkuperäiselle.

Tämän uudemman Shakaalin juoni on pääpiirteiltään sama kuin alkuperäisenkin. Shakaali (Willis) lähetetään suorittamaan salamurhaa. FBI saa tietää operaatiosta ja ainoa, joka tuntee Shakaalin ulkonäöltä on vankilassa istuva IRA:n terroristi Declan Mulqueen (Gere). Tapahtumat on siirretty 1960-luvun Ranskasta 1990-luvun Yhdysvaltoihin.

Juonen lisäksi tästä uudemmasta versiosta löytyy monia muitakin yhtäläisyyksiä alkuperäiseen Shakaali-elokuvaan. Tosin sentään mikään suora kopio ei tämä ole. Toimintaa tässä on enemmän kuin alkuperäisessä, mutta kyllä tähän on saatu jännitystäkin mukaan, vaikkei tunnelma olekaan läheskään yhtä kihelmöivä kuin on alkuperäisessä.

Vaikka tämä elokuva parissa kohtaa saakin luotua jännitystä, niin elokuva on muuten varsin ennalta-arvattava. Toimintakohtaukset on sentään tehty ihan kivasti, vaikka niihinkin on eksynyt pari klisettä. Tosin kliseitä tästä leffasta löytyy pitkin matkaa.

Vaikkei käsikirjoitus mitenkään omaperäinen ole, niin sentään Shakaalin uusintaversio ei ole suora kopio alkuperäisestä Shakaalista. Dialogi on kyllä välistä ihan nokkelaa, ja välistä jopa huvittavaakin. Mutta kässäriä ei voi sanoa hirveän onnistuneeksi. Tässä leffassa on melko isojakin juonenaukkoja, jotka paistavat melko kauaksi.

Näyttelytyöskentely ei anna aihetta suuriin kehuihin. Bruce Willis on ihan kohtalainen yhdessä harvoissa pahisrooleissaan, vai onkohan tämä peräti miehen ainoa pahisrooli. Shakaalin oveluus ja häikäilemättömyys on kyllä tuotu hyvin esille. Tosin tämä Shakaali kyllä tekee ihan ihmeellisiä virheitä. Mutta en kerro niistä enempää, ettei tulisi turhia spoilereita. Richard Gere on tavalliseen tapaansa omassa roolissaan kömpelö. Ei mies kuitenkaan hirveästi pääse ärsyttämään. Muiden näyttelijöiden työskentely on sitten vaihtelevaa tasoa.

Siitä huolimatta, että elokuva on melko kliseinen ja juonenkulultaan reikäinen, niin silti ihan viihdyttävä leffa. Ei tämä kuitenkaan yllä lähellekään alkuperäisen Shakaalin tasoa.

nimimerkki: Ville

Arvosteltu: 07.04.2007

Lisää luettavaa