Katsoja ei joudu edes hetkeksi nollausalueelta poistumaan itsenäiseen ajatteluun.

19.1.2011 18:25

Arvioitu elokuva

Alkuperäinen nimi:The Tourist
Valmistusvuosi:2010
Pituus:103 min

Elise Clifton-Ward (Angelina Jolie) on poliisin avain saada kiinni tämän rakastettu, joka on poliisin mielestä toiminut epärehellisesti. Frank Tupelo (Johnny Depp) on puolestaan matikan maikka USA:sta ja rehellinen turisti matkalla Pariisista Venetsiaan.
Elisen mystinen mies on kavaltanut rikollispösöltä pari miljardia, ja näistä rahoista on kiinnostunut kavalluksen kohde ja tietysti poliisi. Junamatkalla Pariisista Venetsiaan Elise kytkee Tupelon hämäysoperaatioon lyöttäytymällä tämän seuraan. Kohtalokkaan naisen seura tuo mukanaan maikalle huoleksi rahan perässä juoksevat tahot – ja romanttista vääntöä.

The Tourist -leffan on ohjannut Florian Henckel von Donnersmarck, joka on aiemmin työstänyt mm. elokuvat Dopermann ja Muiden elämä. The Tourist on saksalaisen ensimmäinen suuren budjetin Holly-tuotanto. Nähdyn perusteella von Donnersmarck on astunut ovesta, jonka takana näkemykset ja visiot kuurataan ohjaajasta – ja tilalle istutetaan laskelmoidut ratkaisut. Lopputuloksena on siilattu käsikirjoitus, kasa kliseitä ja sokea luotto Hollywoodin kassamagneettien vetovoimaan.

Deppin ja Jolien saaminen samaan elokuvaan on mielenkiintoinen lähtökohta. Molemmat ovat urallaan tehneet rooleja jotka ovat vaatineet särmää ja rosoa. The Touristin kohdalla kaikki luonnenäyttelijän elkeet on kuitenkin hiottu pois, ja kamera näyttää sen minkä pääosaesittäjistä tulee ensimmäisenä ratkaisuna mieleen. Kohtalokkaan eteeristä kaunotarta nuollaan kameralla tavalla, joka vaikuttaa lähinnä sisäpiirin vitsiltä tai tahattomalta ylilyönniltä. Depp esitetään puolestaan henkilönä joka kehittyy nyhjästä kolkkaavaksi maikaksi. Eli molempien kohdalla juuri niin kuin aivot nollilla -katsoja haluaakin.
Muista näyttelijöistä ei juurikaan voi mainita mitään, koska roolit ovat toteutukseltaan kuten useissa aiemmissa tarinoissa on jo nähty. Hitmanit ovat venäläisiä joiden päät on kuin volkkari edestäpäin jossa etuovet on selällään auki. Pääpahis on raaka raharikas joka niistää sielun vapaaksi vastahangalta jos rahoihin kajotaan. Poliisi on tyhmä ja juoksutettavissa…..jne.

Hetkittäisiä onnistumisen tunteita tulee leffan aikana pariin otteeseen, kun käsikirjoitukseen on upotettu pari tvistiä. Mutta onnen hetket ovat lyhyitä kun yllätykset selitetään puhki. Katsoja ei joudu edes hetkeksi nollausalueelta poistumaan itsenäiseen ajatteluun. Käsikirjoituksen sisältämiä leffakliseitä on sellainen määrä, että aiheesta voisi julistaa bongauskisan. Kalliit näyttelijät ovat pistäneet laskelmoijat liikkeelle, ja ohjaksiin on otettu tulokas Saksasta joka tyytyy siihen mitä kompromissistit käsikirjoitukseksi esittävät. Kässäri on tämän elokuvan suurin heikkous.

Kokonaisuutena kyseessä on romanttinen toimintaelokuva, joka nojaa vain ja ainoastaan Jolien ja Deppin nimeen. Paha on mennä pääosaesittäjiäkään syyttämään huonosta työstä jos kulissit huojuu. The Tourist on elokuva jonka voi katsoa ajanvietteenä silloin kun ei halua rasittaa pollaansa. Eli siis sunnuntaipäivän leffa kotona katsottuna – jolloin pää on jo valmiiksi kipeä.

Arvosteltu: 19.01.2011

Lisää luettavaa