Juoni ei kerkiä syvenemään tarpeeksi siihen hienoon tunnelmaan joka oli kirjassa.

15.7.2005 15:56

Alkuperäinen nimi:Innan frosten
Valmistusvuosi:2005

Nopeasti ruotsalaiset väsäsivät Henning Mankellin uudesta ”ennen routaa” kirjasta leffan. Olen vankkumaton Wallander-fani joten pakkohan tämä oli tiirata heti kirjan lukemisen jälkeen.

Leffa alkaa täysin kirjan käsikirjoituksella eli Yastadin lähitienoilta löydetään järveltä kuolleita joutsenia jotka ovat poltettu, soppaan lisätään vielä järven lähistöllä surmattu vanha nainen ja Raamattu. Tutkinta lähtee kääntymään selvästi johonkin uskonlahkon tekosien suuntaan.. Kurt Wallanderin tytär Linda on juuri valmistunut poliisiksi ja saa komennon Yastadiin ja mitäs tästä seuraa… tietysti isä-tytär -perhekriisi. Linda muuttaa tilapäisesti asumaan vanhan lapsuudenystävänsä Annan luokse. Anna käyttäytyy kuitenkin oudosti ja katoaakin hyvin pian. Annan katoaminen ja järven rannalla sattumat tapahtumat alkavat kietoutua toisiinsa vääjäämättä.

Perin nopeasti kirjasta tosiaan tehtiin elokuva, ja ehkä se näkyy laadussa? Ohjaus oli kylläkin erittäin varmaotteisesti toteutettu ja kuvauksesta pidin yhtälailla, mutta ehkä juonen kuljettamisessa hätäiltiin turhan paljon, juoni ei kerkiä syvenemään tarpeeksi siihen hienoon tunnelmaan joka oli kirjassa. Tältä osin tuntuu, että elokuvan teossa on hätäilty, pituutta olisi voinut olla aivan hyvin 15-20 minuuttia enemmänkin. Näyttelijöistä Kurtia esittävä Krister Henriksson vetää tasaisen suorituksen, mutta mielestäni hyvät roolit vetävät kumpainenkin naisnäyttelijä, niin Lindaa esittävä Johanna Sällström kuin Annaa näyttelevä Ellen Mattsson. Elokuva kiikkuu oman pisteytykseni mukaan 2.5 ja 3 välillä, mutta liian kliseinen leffan loppu ja liian kiireinen käsikirjoituksen tahti tiputtavat sen tällä kertaa.

Elokuva on kuitenkin perusvarmaa ruotsalaista toimintajännäriä joka sopii kyllä kerran katsoa.

nimimerkki: Grass

Arvosteltu: 15.07.2005