Hyvin toteutettuja idoita joista yksikään ei ole uusi.

28.4.2022 23:34

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:The Batman
Valmistusvuosi:2022
Pituus:176 min

Sikareja pössyttelevät isokihot omasivat rahakkaan IP:n ([I]Iintellectual property[/I]) ja edelliset yritykset sen hyödyntämiseen olivat lässähtäneet. Matt Reeves oli kirjoittanut sarjamurhaajajännärin missä oli tasan nolla omaa ideaa, mutta ne oli sovitettu hienosti yhteen. Tupakkayskän laannuttua joku isokiho keksi että lyödään IP jo mainitun käsikirjoituksen kanssa yhteen ja Peter Craig pestattiin apuriksi. Yhteistyön onnistumiseksi Matt Reeves myös jätettiin ohjaamaan ja fiksuna miehenä tajusi totella sikariportaan juippeja jotka aina saavat uusia tyyppejä pomotettaviksi.

Harrastajaetsivä B (Robert Pattinson) asuu rikollisuuden runnomassa suurkaupungissa. Hän pitää harrasteensa salassa ollen rikas, mutta erakoitunut orpo BW joka ei ole terve. Komisario JG (Jeffrey Wright) on rehellinen poliisi ja luottaa B:n harkintakykyyn. Sarjamurhaaja A (Paul Dano) alkaa riehua ja tämä tähtää kaupungin isokihoja jättäen jälkeensä arvoituksia ja terrorisoi myös sosiaalisessa mediassa. Kissoista pitävä SK (Zoë Kravitz) sotkeutuu järjestäytyneen rikollisuuden kierouksiin kosto mielessään ja mafiapomo CF:n (John Turturro) luotettu kätyri on arpinaamainen brittinäljä O (Colin Farrell) joka osaa espanjaa. B ja G kaivavat niljaa kilokaupalla esiin ja mikään ei ole miltä se näyttää. Itse asiassa kaikki menee pieleen.

Se ei ollut ollenkaan odottamatonta: isokihot tilasivat uuden [movie]Batman[/movie]-leffan ja saivat mitä halusivat. Leffa painottaa nimihenkilön roolia tutkijana ja tämän alter egon epävakautta. Erakoitunut Wanhan Rahan viimeinen jäänne ottaa kaiken raskaasti ja vetelee kelmejä päähän kieroutta hyödyntäen. Miljöö on suorastaan ajaton ja tekniikka ei ole kovinkaan suuressa asemassa juonen kannalta joten se toimii. Visuaalinen ilme ja tarina on harsittu kokoon kaikista edellisistä tulkinnoista ja varsinaisena pääkonnana remuava Arvuuttaja on ulkoasu poislaskien myöskin jo nähty kuolemanluokkuja käyttelevä messiaanisia harhoja omaava sarjamurhaaja jossa on kulttijohtajan virkaa. Suurena harmina isokihot halusivat pitää ikärajan (melko) matalana ja rankasta väkivallasta huolimatta veri ei turski ja luut eivät rutise pirstaleiksi ja se ei ole kivaa se.

Robert Pattinson on nimiroolissa ja ottaa roolin haltuun. Bruce Wayne on kaikkea muuta kuin sosiaalisesti hurmaava erakko ja olemalla Batman hänen todellisempi minänsä pääsee esiin ja tämä voi jopa auttaa muita. Jeffrey Wright on kaiken nähnyt Jim Gordon joka luottaa naamioidun etsivän arviointikykyyn ja lahjomattomuuteen. Zoë Kravitz on melkoisen väritön omaa etuaan ajavana kissaihmisenä ja kaksi naamioitua sekopäätä kohtaavat kvasiromanttisesti. John Turturro on pinnallisesti charmikas gangsteripomo joka valehtelee yhtä helposti kuin hengittää ja on vielä vaarallisempi ja pahempi kuin miltä hän näyttää. John Turturro on groteski Pingviini joka virnuilee kultahampain ja ei pidä herjattuna olemisesta. Paul Dano tulkitsee kuolemanloukuilla ja peleillä toimivaa sarjamurhaajaa ja sellaisena paiskaa pääasiassa koomisena pysyneen Arvuuttajan puhtaasti kauhuelokuvakelpoisten roistojen klubiin. Maskin kanssa tämä on ylidramaattinen sekoilija (paitsi yhden kerran ja se on vielä karmivampi hetki) ja ilman maskia tämä on mitättömyys joka kuolee unohdettuna Arkhamissa. Tai ehkä ei sittenkään sillä ihan oikea sarjamurhaaja antoi inspiraatiota kolkkoon roolisuoritukseen ja Arvuuttajan vahvuus on ajattelukyvyssä. Lyhyesti sanoen Paul Dano on leffaa kantava voima joka ei yhtään näytä sellaiselta.

Allekirjoittaneen on myönnettävä yllättyneensä positiivisesti kokonaisuudesta. Omien ideoiden määrä on nolla, mutta käytetyt ideat on toteutettu hyvin ja sovitettu yhteen yhtä suurella ammattitaidolla. Työ onnistui niin hyvin että yllättävä käännekin sattui mukaan vaikka sekään ei ollut ohjaajan keksimä sellainen. Selvästi ohjaajalla oli hyvä [I]neo-noir[/I] sarjamurhaajajännäri valmiina ja sadan ääniefektin Battyman lyötiin sen päälle ja koska tarina toimii ilmankin ei Battyman sitä tuhoa. Hyvin käytetty leffalippu.

Arvosteltu: 28.04.2022

Lisää luettavaa