Hyvin synkkä ja todentuntuinen kuvaus mafian häikäilettömydestä ja julmuudesta.

7.7.2008 14:11

Arvioitu elokuva

Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:The Godfather
Valmistusvuosi:1972
Pituus:168 min

Kyllä oli aika jo allekirjoittaneenkin katsastaa vihdoin ja viimein tämä elokuvahistorian merkkiteos. Kummisetä-trilogian ensimmäinen ja se aito ja alkuperäinen osa. Merkkiteoshan tämä tosiaan on. Se oli ehdolla 11 Oscar-palkintoon ja voitti niistä lopulta kolme. Parhaan elokuvan, parhaan miespääosan (Marlon Brando) ja parhaan sovitetun käsikirjoituksen (Francis Ford Coppola ja Mario Puzo) palkinnon. Lisäksi se on Internetin leffaraamatun IMDb:n top250 pahaat elokuvat – listalla ensimmäinen. Ensimmäinen osa on saanut myös paljon kehuja kriitikoilta ja elokuvan katsojilta ympäri maailman.

Siinä pitäisi olla jo tarpeeksi todisteita ensimmäisen osan loistokkuudesta. Se on tosiaankin elokuvahistorian merkkiteos. Nimekäs näyttelijäkaartikin jo puhuu sen puolesta: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, Richard S. Castellano ja monet muut.

Ensimmäinen osan tapahtumat sijoittuvat 1950-luvulle Amerikan New Yorkiin. Leffassa seurataan Corleonen perhettä, joka hankkii elantonsa rikollisilla puuhilla. Corleonen perhe on yksi Amerikan pahamaineisempia mafiaperheitä. Perheen pää Vito Corleone, eli ”Kummisetä”, on jo vanha mies ja suunnittelee eläkepuuhia. Ensimmäisessä osassa seurataan Corleonen perheen toimia, ongelmia ja ihmissuhteita. Myös raivoisat mafiasodat ja valtakauden vaihdokset liittyvät mukaan.

Ensimmäinen osa oli todellakin katsomisen ja ostamisen arvoinen. Se on paras osa trilogiasta ja ehkä se ainoa ja oikea mafiaelokuva. Sen minkä Pulp Fiction teki rikos-genrelle ja Monty Python komedia-genrelle, niin Kummisetä teki saman mafia- ja gangsteri-genrelle.

Ensimmäinen osa loistaa joka osa-alueella. Näyttelijäsuoritukset ovat ensiluokkaisia. Kummisetä palautti Marlon Brandon suuruuden vuosille, nosti Al Pacinon, James Caanin ja Robert Duvallin maailmantähteyteen. Myös monet sivunäyttelijät tekevät erinomaista työtä.

Tarinankerronta toimii hyvin koko elokuvan keston ajan. Vajaa kolme tuntinen pätkä ei tunnu missään vaiheessa pitkästyttävältä. Lisäksi legendaariset lausahdukset ja terävät dialogit ovat osa elokuvan loistokkuutta.

”Fish?”
”It’s a sisilian message, it means Luca Brasi sleeps with the fishes.”

”I’ ll make him an offer he can’t refuse.”

Ensimmäinen osa on myös aika väkivaltainen. Raa’at murhat näytetään kokonaisuudessaan mitään peittelemättä. Se tuokin juuri sen oikean mafia-tunnelman. Musiikki ja kuvauspuoli toimii hyvin. Eli ei tästä juuri mitään huonoa sanottavaa löydy. Yksi täydellisimpiä elokuvia kautta aikojen.

Kummisetä on hyvin synkkä ja todenmukainen kuvaus mafian häikäilettömyydestä ja julmuudesta. Petturuuden hinnasta ja verisistä mafiasodista. Kokonaisuutena ehdottomasti katsomisen arvoinen. Legenda ja merkkiteos. Ja tietenkin täyden viiden töötin arvoinen.

Arvosteltu: 07.07.2008

Lisää luettavaa