Hyvä leffa ja erinomainen zombieleffa.

16.6.2003 18:26

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:28 Days Later
Valmistusvuosi:2002
Pituus:114 min

Danny Boyle tuli aikanaan tunnetuksi elokuvallaan Trainspotting. 28 days later (kotoisemmin 28 päivää myöhemmin) ei edusta samaa lajityyppiä kuin Trainspotting vaan on zombikauhuilu tapaan Elävienkuolleiden yö.

Joukko eläinaktivistejä murtautuu erääseen laboratoorioon, jossa tehdään kokeita apinoilla. Aktivistit päästävät apinat vapaaksi huonoin seurauksin… 28 päivää myöhemmin joku hebbu herää sairaalasta. Hän lähtee kävelemään ympärin Lontoota, mutta näkee kaikkialla vain tyhjyyttä ja kuulee hiljaisuutta. Miehen kimppuun hyökkää muutamia omituisia epämuodostumia. Kaksi heeboa pelastaa miehen näiden agressiivisten olioiden kynsistä ja mies saa kuullaa laajan zombie -epidemian levinneen koko Englantiin. Tästä alkaa pienen ihmisjoukon taistelu oman henkikultansa puolesta.

Paljon on puhuttu että 28 days later varastaa ideat Romeron Day of the deadista. Itseltäni on juuri tuo Romeron trilogian päättävä teos näkemättä, mutta 28 days later tuntuu myös matkivan aikaisempaa Romeron leffaa Dawn of the deadia. Zombit eivät sentään ole hitaasti lyllertäviä örisijöitä, vaan nopeita ja agressiivisia paskiaisia.

Boyle kuvaa tapahtumia usein erilaisten esineiden takaa (ikkuna, piikkilanka ym.) ja tämä toimii hienosti ja luo tietynlaista ahdistavaa tunnelmaa. 28 days later on aika ristiriitainen tapaus koska se on samalla erittäin synkkä ja ahdistava, mutta myös välillä aika pirteä ja iloinen. Lopussa meininki menee sitten lopullisesti synkäksi, kun päästään armeijan tukikohtaan (jossa meno ehkä vähän tylsenee). Leffassa voisi olla ehkä hieman enemmän toimintaa, sillä välillä turha lörpöttely alkaa tylsistyttämään pahemman kerran. Näyttelijät eivät ole mitään erikoisia mutta ajavat asiansa.

28 days later on kaikesta motkotuksesta huolimatta hyvä leffa ja erinomainen zombieleffa. Erittäin tunnelmallista ja synkkää menoa on tiedossa, eikä heikkohermoisten edes kannata yrittää katsoa tätä leffaa.

nimimerkki: Criiticco

Arvosteltu: 16.06.2003

Lisää luettavaa