Hyvä esimerkki siitä, että hyvän komedian ei aina tarvitse olla hirveätä kohellusta ja alapäähuumoria.

17.9.2008 15:22

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:The Darjeeling Limited
Valmistusvuosi:2007
Pituus:91 min

The Darjeeling Limited on amerikkalaisesta komediasta hieman erottuva tapaus. Ohjaajana toimivan Wes Andersonin tuotannosta en ole aiemmin nähnyt muita kuin Steve Zissoun vedenalaisen maailman, josta en liiemmin pitänyt. Darjeeling Limited näytti kuitenkin kiinnostavalta, joten päätin katsoa kyseisen elokuvan.

Tarina kertoo kolmesta veljeksestä, Francis (Owen Wilson), Peter (Adrien Brody) ja Jack (Jason Schwartzman) Whitmanista. Veljekset eivät ole puhua pukahtaneet toisilleen kokonaiseen vuoteen, joten he päättävät ryhdistäytyä ja lähteä junamatkalle Intian halki Darjeeling Limited -nimisellä junalla. Reissun aikana olisi tarkoitus tulla taas läheisimmiksi ja tutustua Intian kulttuuriin ja uskontoon. Junamatkan aikana kuitenkin tapahtuu monen moista, eikä vaaroilta ja seikkailuilta vältytä.

The Darjeeling Limited on hyvä esimerkki siitä, että hyvän komedian ei aina tarvitse olla hirveätä kohellusta ja alapäähuumoria. Elokuvasta suurin osa on kuitenkin draamaa, mutta nauruja se tarjoaa aina vähän väliä. Intialaista kulttuuria on mukava katsella, kiitos hyvän kameratyön.

Suurin plussa tulee näyttelyn puolelta. Ihan hyvissäkin komedioissa loistanut Owen Wilson on tällä kertaa astetta vakavammassa roolissa, esittäessään veljeksistä vanhinta, joka oli menettää henkensä moottoripyöräonnettomuudessa. Adrien Brodyn esittämä keskimmäinen veljeksistä mietiskelee pian syntyvää lastansa, ja Jason Schwartzmanin tulkitsema kuopus on hiljainen ja tykkää kirjoittamisesta. Jokainen hahmo on omalla tavallaan sympaattinen.

Vahvasti dialogipitoisessa elokuvassa ilahduttavaa on myös se, että pitkätkin keskustelukohtaukset, joissa kamerakin liikkuu ympäri lavasteita ja joissa tapahtuu muutenkin paljon asioita, on kuvattu putkeen, eikä välissä ole leikkauksia. Varsinkin ahtaassa junassa putkeen purkitetut kohtaukset tuovat paikoin mieleen teatterinäytelmän.

Elokuva on parempi, mitä odotin ja hyvä niin. Enemmän draamaa sisältävä leffa pitää hymyn huulilla ja tarjoilee myös nokkelaa huumoria. The Darjeeling Limited on juuri niitä hyvän mielen elokuvia, joita on mukava katsoa.

Arvosteltu: 17.09.2008

Lisää luettavaa