Harvinaisen naurettava ja överiksi vedetty elokuva, jossa hyvän juonen voi unohtaa heti kättelyssä, silti elokuva käytännössä toimii mainiosti viihteenä

1.9.2023 13:40

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Commando
Valmistusvuosi:1985
Pituus:90 min

Sylvester Stallone oli vuonna 1985 tehnyt jo kaksi paljon huomiota (sekä hyvässä että pahassa) saanutta Rambo-elokuvaa, joten pitihän Arskan tehdä omanlainen versio Rambosta. Näin syntyi Commando, jonka juoni on hyvinkin yksinkertainen: eläkkeellä olevan John Matrixin (Arnold Schwarzenegger) pieni tytär kidnapataan, ja tästä alkaa armoton ja ruumiita luvattoman paljon sisältävä pelastustehtävä, missä Matrix riehuu ilman paitaa, kaikilla maailman aseilla ja käsilläänkin tekee vihollisista hakkelusten hakkelusta…

Commando ei todellakaan ole juoneltaan mikään vaikuttava elokuva, mutta tuskinpa elokuvaa hyvän juonen takia tehtiinkään. Kun juoni on erittäin yksinkertainen ja kliseinen, elokuvassa jää Arskalle rutkasti aikaa mätkiä vihollisia ja sanoa legendaarisia one-linereita, kuten ”I lied”, ”I eat green berets for breakfast” ja niin edelleen. Koska elokuvan toiminta on vedetty niin överiksi, elokuva omalla tavallaan toimii mainiosti. Mainiosti siis, jos haluaa katsoa elokuvaan missä aivot voi laittaa narikoiden narikkaan ja haluaa katsoa vain totaalisen ylivedettyä toimintaa. Olen itse kaikki ruokainen elokuvien suhteen, sekä syvällinen draama että aivot narikkaan toiminta maistuu. Pirteänä on kiva katsoa syvällistä draamaelokuvaa, väsyneenä sitten aivot on kiva laittaa narikkaan hyvän toimintaelokuvan edessä. Minuun siis Commando iskee, jos olen väsyneessä mielentilassa.

Arska on Commandossa elämänsä kunnossa eläkkeellä olevana John Matrixina, jonka hahmo vastaa 80-luvuun muodissa olevaa miehistä unelmaa: Matrix on sairaalloisen vahva ja lihaksikas tyyppi, ja samalla rakastavainen ja läsnä oleva isä suloiselle tyttärelleen. Kuvaisin Matrixia näillä sanoilla: Rambo, joka on vetänyt super-steroideja jo pitkään. Siinä missä Rambon hahmossa pyritään ainakin osittain realistisuuteen ja uskottavuuteen (ekassa Rambossa täysin, jatko-osissa jonkin verran), Matrixin hahmo on tarkoituksella tehty hyvin epäuskottavaksi ja naurettavaksi. Silti Arska tekee omalla tavallaan loistavan roolisuorituksen Matrixina, ja Arskan one-linerit naurattavat aina valtavasti.

Vernon Wells tekee myös kelvollisen roolisuorituksen elokuvan pahiksena, Matrixin entisenä alaisena Bennettinä. Wells ei elokuvan juonen ja syvällisyyden puutteen vuoksi pääse tekemään mitään vaikuttavaa roolisuoritusta, mutta ajaa asiansa näytellessään elokuvaan sopivaa pahista, joka on jonkinlainen Matrixin pimeä puoli ja ainoa, joka pärjää kohtalaisesti jopa Matrixia vastaan. Muista näyttelijöistä ei ole minulla kovin paljon sanottavaa, paitsi James Olsonista joka näyttelee John Matrixin entistä komentajaa ja mentoria kenraali Kirbyä, joka koulutti Matrixista täydellisen tappokoneen. Kuulostaako yhtään Ramboista tutuilta eversti Trautmanilta? Jos kuulostaa, olet päässyt perille hahmon tarkoituksesta. Olson ei näyttele suoraan sanottuna mitään muuta kuin halpaa kopiota eversti Trautmanista, eikä Olsonia edes näy elokuvassa kuin vähän. Siinä missä Trautman oli Ramboissa ”vain” eversti, Kirby on kenraali. Olsonin hahmon ainoa tarkoitus elokuvassa on siis muistuttaa miten Commando on käytännössä todella ylivedetty Rambo-kopio, missä kaikki on vain isompaa ja epäuskottavampaa.

Elokuvassa on siis teoriassa aivan surkea, mutta käytännössä suorastaan röyhkeän viihdyttävä suurimmaksi osaksi. Arskan riehumista ja one-linereita on todella hauska katsoa ja toimintakohtaukset viihdyttävät ja nostavat hymyn huulille. Elokuvaan aivan väkisin tungettu nais-sivuhahmo Cindy (Rae Dawn Chong), jolla ei ole lähes mitään tekemistä juonen kanssa ja erittäin pintapuoliseksi jäävä kenraali Kirby kuitenkin vievät vähän nautintoa elokuvasta pois. Cindyn hahmon, jos elokuvasta olisi poistanut, elokuvassa mikään tuskin muuttuisi. Olsonin näyttelemä Kirby on sinänsä ihan hauska Rambo-parodia, mutta koska Ramboissa eversti Trautman on oikeasti hyvin tehty hahmo ja Rambon ja Trautmanin mentori-oppilas-suhde on tärkeä osa Ramboja, olisin toivonut Kirbyn ja John Matrixin välille edes yhden kohtauksen, missä hahmojen välistä suhdetta rakennettaisiin vähän.

Kaiken kaikkiaan Commando on kuitenkin viihdyttävä aivot narikkaan-toimintaelokuva, ja suosittelen tätä niille, jotka tykkäävät välillä nollata ajatukset aivottoman toimintaelokuvan parissa.

Arvosteltu: 01.09.2023

Lisää luettavaa