Hämmästyttävä Hämähäkkimies ja jälleen uusi alku.

6.7.2017 21:29

Naapuruston ystävällinen Hämähäkkimies on jälleen saanut uuden elokuvan, joka on jälleen reboot. Elokuva ei siis ole jatkoa vuosien 2012 ja 2014 Amazing Spider-Man elokuville, vaan on jälleen uusi aloitus sankarille. Koska edelliset Hämis elokuvat eivät menestyneet studion odotusten mukaan, päätti Sony pyytää apua Marvel Studiolta. Tällä tavalla studiot pääsivät sopuun ja nyt Marvel Studio toimii kaiken taustalla ja saa vihdoin käyttää hahmoa omissa MCU elokuvissa (Avengers, Doctor Strange, Iron Man jne. jne.). Näin studio toki jo tekikin, sillä tämä uusi Spider-Man (Tom Holland) nähtiin jo elokuvassa Captain America: Civil War.

Joten toimiiko Spider-Man nyt vai onko kyseessä jälleen yksi uusi hämisviritys? Heti alkuun voin sanoa, että elokuva toimii mahtavasti ja on vihdoin yksi parhaista ellei jopa paras Spider-Man elokuva. Ihmisiä saattaa arveluttaa seikka, että kyseessä on jo toinen hahmon reboot (eli kolmas elokuvasarja) 15 vuoden sisään ja hahmon jo kuudes elokuva. Nyt kuitenkin hahmo pääsee vihdoin laajempaan Marvel universumiin, joten juuri siksi se itseäni kiinnosti ja koska Marvel Studion elokuvan ovat olleet lähes poikkeuksetta loistavia elokuvia. Nyt kun Marvel Studio ja sen pääjehu Kevin Feige toimii taustalla, onkin luvassa todella hyvä elokuva ja voidaankin antaa anteeksi hahmon reboottaaminen.

Spider-Man: Homecoming elokuvassa tuntuu olevan kaikki kohdillaan. Elokuvassa Peter Parkerin näyttelijä on vihdoin oikean ikäinen, hahmo on aidosti hauska, näyttelijät ovat hyviä ja elokuva sijoittuu Marvelin elokuva universumiin (MCU). Elokuvassa nähdään monta tuttua hahmoa Hämähäkkimies sarjakuvista ja edellisistä Hämis elokuvista, mutta uudelleen tulkittuina ja pienillä twisteillä.

Tällä kertaa kaikki Peterin koulukaverit ovat oikean ikäisiä, eikä yli 15 vuotta liian vanhoja kuten aiemmissa osissa. mikä tietenkin on hyvä asia, mutta hieman itseäni harmitti muutamat näyttelijävalinnat tiettyihin rooleihin. Esimerkiksi Flash on liian ruipelo ja Ned hieman liian isokokoinen (ja koominen hahmo). Toki jos kummastakaan ei kasva sellainen hahmo kuin sarjakuvissa on totuttu näkemään, niin ei se silloin hirveästi haittaa. Ned toki tuo elokuvaan lisää koomisuutta, mutta saa nopeasti koomisen sivuhahmon leiman. Itseäni hahmo kyllä melkein ärsytti enemmän, kuin nauratti. Sen lisäksi hieman harmittaa että May täti on aivan liian nuori. Toki tämä tuo elokuvaan ja tarinaan täysin uuden näkökulman, mikä sinänsä on hyvä. Silti mielestäni paras May täti on Rosemary Harris ensimmäisestä Hämis trilogiasta. Silti Marisa Tomei onnistuu ihan hyvin erilaisena ja nuorekkaampana May tätinä.

Näyttelijöinä elokuvassa nähdään mm. Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei, Jon Favreau, Zendaya, Donald Glover, Jacob Batalon, Laura Harrier, Tony Revolori, Bokeem Woodbine, Kenneth Choi, Michael Mando ja Logan Marshall-Green. Heistä parhaat roolit tekevät Tom Holland, Michael Keaton ja tietenkin Robert Downey Jr. Jon Favreau on myös edelleen hyvä Happy Hoganin roolissaan. Elokuvan on ohjannut Jon Watts, jonka aiempia ohjauksia on mm. Clown ja Cop Car. Joiden lisäksi mies ei paljon muuta olekaan ohjannut, joten hän on melko tuore ohjaaja. Se ei tunnu haittaavan, sillä mies tekee todella hyvää jälkeä tämän elokuvan parissa. Jälleen kerran siis todella hyvä ohjaajavalinta Marvelilta, kuten niin usein aiemminkin (mm. Whedon, Gunn, Favreau, Black ja Russot).

Tom Holland on puolestaan loistava valinta päähahmoksi ja nouseekin omaksi suosikikseni Peter Parkerin näyttelijöistä. Suurin syy tähän on se, että Holland näyttää, kuulostaa ja vaikuttaa eniten nuorelta kouluikäiseltä Peteriltä. Holland onnistuu myös roolissaan todella hyvin ja vakuuttavasti, mikä tietenkin huomattiin jo Captain America: Civil War elokuvassa. Koska kyseisessä elokuvassa hänellä oli vain pieni rooli, niin vasta nyt omassa elokuvassaan hahmo pääsee todella kunnolla irti. Holland vaan on hahmouskollisin Peter ja on kuin suoraan sarjakuvista.

Elokuvan pahikset ovat jälleen uusia hahmoja Hämis elokuvissa, mutta sarjakuvia lukeneille tietenkin tuttua kauraa. Olikin mukava huomata monta pienessä roolissa nähtävää pahista kuten esim. Shocker, Tinkerer ja Gargan, joita varmasti ainakin osaa nähdään lisää jatkossa. Elokuvan pääpahis on kuitenkin Adrian Toomes eli Vulture (Korppikotka). Korppikotka on Hämiksen yksi vanhimpia vihollisia, sillä hän esiintyi Amazing Spider-Man lehdessä numero kaksi, vuonna 1963. Hahmoa suunniteltiin jo aiempien Hämis elokuvien pahikseksi, mutta nyt hänet vihdoin saatiin valkokankaille. Korppikotkan näyttelijäksi saatiin vieläpä Michael Keaton, joka on tällä hetkellä todella suuressa nosteessa. Keaton tekeekin todella hyvää työtä ja hänen hahmonsa nousee Marvel elokuvien pahisten parhaimmiston joukkoon.

Kuten trailereista ja koko muusta mainoskampanjasta kävi ilmi, on elokuvassa myös mukana Iron Man. Robert Downey Jr. tekeekin jälleen hyvää roolityötä, kuten aina ennenkin, ja onhan tämä Robert Downey Jr:n kahdeksas kerta kun hän hahmoa näyttelee, joten hahmo on varmasti jo hyvin näyttelijällä hallussa. Tällä kertaa Tony on Peterille vähän kuin isähahmo, joka auttaa nuorta poika tulemaan sankariksi. Mainosten perusteella tuli tunne että Iron Man on todella suuressa roolissa. Toki hän on isossa roolissa, mutta ei onneksi varasta huomiota päähahmolta, eikä ole liikaa mukana tämän kamppailussa pahiksia vastaan.

Elokuva onnistuukin hyvin olemaan Hämiksen alkutarina, ilman että taas kerran kerrataan, miten hämähäkki puri ja setä kuoli. Vaan hypätään suoraan siihen kun Peter on toiminut Hämähäkkimiehenä jo hetken. Toki asiat elokuvassa on esillä, mutta vain hetkellisesti, mikä onkin hyvä asia, sillä tämä oli kolmas alku tarina ja olisikin ollut jo melko tylsää nähdä jälleen samat asiat uudelleen. Olikin siis hyvä valinta Marvelilta jättää ne tällä kertaa väliin, sillä elokuva toimin loistavasti ilman. Jos joku ei vielä tiedä Hämiksen syntytarinaa ja se ei käy tarpeeksi selville tästä elokuvasta niin kannattaa vaikka katsoa Sam Raimin ohjaama Spider-Man vuodelta 2002.

Vaikka Hämähäkkimies elokuvia on jo nähty 15 vuoden aikana kuusi ja kahdesti on sarja rebootattu, on tämä selvästi niistä parhaimpia elokuvia. Monia tuttuja elementtejä tietenkin nähdään myös tässä elokuvassa, mitä on jo nähty muissa Spider-Man elokuvissa, mutta tällä kertaa tuntuu siltä että kaikki vain on tehty paremmin. Esimerkiksi Peter on oikeasti teini ja vielä uusi supersankari hommissa. Hän tekee virheitä ja odottaa muiden hyväksyntää. Hän on myös hauskempi kuin muissa elokuvissa nähty Peter ja tuntuu tuskailevan niin koulun kuin supersankarina olon kanssa paremmin kuin muissa elokuvissa. Toimintakohtaukset ovat näyttäviä ja hyvin tehtyjä ja elokuva sijoittuu hyvin Marvelin suureen elokuva universumiin. Elokuva onkin täynnä viittauksia Marvelin muihin elokuviin ja hahmoihin, mikä tietenkin oli odotettavissa nyt kun he hahmoa saavat käyttää.

Jos elokuvasta pitää keksiä jotain valittamista on se ehkä se, että tämä on jo kuudes Hämis elokuva lyhyessä ajassa ja moni asia on jo nähty aiemmissa osissa. Koska kuitenkin lähes kaikki on tässä elokuvassa tehty paremmin niin en tiedä voiko siitäkään kunnolla valittaa. Toinen huono asia on, kuten jo aiemmin sanoin se että muutama hahmo on ehkä hivenen huonosti roolitettu. Koska he kuitenkin suoriutuvat melko hyvin rooleistaan tai koska heidän roolinsa jäävät melko pieniksi, en tästäkään valita enempää.

Elokuva on täynnä viittauksia populäärikulttuurin ja se viittaakin mm. Breakfast Clubiin, Star Warsiin, Vaihdetaan vapaalle, Ferris ja Deadpool elokuviin. Deadpoolin oikeudet ovat Foxilla, minkä takia hahmo ei elä samassa universumissa, mutta oli mukava huomata edes pieni viittaus hahmoon. Toki elokuvassa on maininta ties mihin Marvel elokuvauniversumin elokuvaan kuten mm. Avengers, Avengers: Age of Ultron ja Captain America: Civil War, joista viimeisessä Hämis ensi kertaa nähtiinkin.

Kaiken kaikkiaan Spider-Man: Homecoming on siis todella hyvä sarjakuvaelokuva ja ennen kaikkea todella hyvä Spider-Man elokuva. Itse suurena Spider-Man fanina pidin elokuvasta todella paljon ja siinä olikin monet asiat tehty hyvin. Tämä uusin tulkinta hahmosta on myös kaikkein lähinnä sitä hahmoa, joka itselle ja niin monille muille on sarjakuvista tuttu. Itse olen lukenut Peterin edesottamuksia Hämähäkkimiehenä viimeiset kaksikymmentä vuotta. Tästä syystä myös kaikki Hämis elokuvat ovat tietenkin tullut katsottua useitakin kertoja. Spider-Man: Homecoming onkin parhaita ellei jopa paras Hämis elokuva. Toki Raimin ohjaamat ensimmäiset kaksi Hämis elokuvaa on todella hyviä.

Kaiken kaikkiaan tämä elokuva on siis todella hyvä elokuva ja nousee korkealle tämän vuoden elokuvien joukossa. Suosittelenkin elokuvaa kaikille Marvel elokuvien faneille ja kaikille hahmon faneille. Sekä tietenkin Michael Ketonin ja Robert Downey Jr:n faneille. Elokuva on myös vaikuttava kokemus juuri suurelta kankaalta, jonka takia se kannattaakin käydä katsomassa elokuvissa.

Arvosteltu: 06.07.2017

Lisää luettavaa