Eriskummallinen, mutta erittäin viihdyttävä sekoitus animaatiota ja musiikkia Daft Punk-diggareille.

21.6.2010 00:13

Arvioitu elokuva

Alkuperäinen nimi:Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem
Valmistusvuosi:2003
Pituus:68 min

Daft Punk on kahden miehen, Thomas Bangalterin ja Guy-Manuel de Homem-Christon muodostama houseksi kutsuttua elektronisen musiikin alalajia tuottava duo. Ranskalainen kaksikko on konemusiikin saralla varsin arvostettu, ja heidät tunnetaan mm. hitetistään ”Around the World” ja ”One More Time”. Interstella 5555 on heidän vuonna 2001 julkaisemansa ”Discovery”-albumin visuaalinen resurrektio animepiirretyn muodossa. Tunnin mittaisessa animaatiossa ei puhuta sanaakaan ja äänitehosteita käytetään varsin harkitusti. Yksinkertaistettuna levy soi taustamusiikkina läpi koko animaation, jonka tarina ja rytmi mukailevat musiikkia jossain määrin.

Levyn jokainen kappale rytmittää yhden kohtauksen, ja vaikka alussa kohtaukset tuntuvat hieman irrallisilta, on tuotoksella kuitenkin kunnon tarinakin. Juoni kertoo tulevaisuudessa vieraassa tähtijärjestelmässä asustelevasta sinisten humanoidien kansasta, joiden suurin suosikki on neljän tällaisen olennon muodostama pop-yhtye. Kesken keikan avaruusbändi kaapataan maapallolle, muutetaan ihmisiksi, ja hypnotisoidaan tekemään listahittejä kansan korville ilkeän levypomon toimesta. Kotiplaneetaltaan heitä lähtee pelastamaan yksinäinen ihailija.

Teoksen idea vaikutti aluksi hieman typerältä, varsinkin kun en ole mikään animen suurin ystävä. Animaatio tempaisi kuitenkin yllättävän hyvin mukaansa, varsinkin kun se pyörii erinomaisen musiikin ympärillä. Daft Punkin rento, funkkaavilla sampleilla höystetty housejumputus sopii elokuvan tyyliin vallan mainiosti. Kohtaukset toimivat välillä lähes saumattomasti kappaleiden teemojen ja tunnelmien kanssa. ”Harder, Better, Faster, Stronger” sopii kuin nakutettu tehdasmaiseen koneistokohtaukseen, ”Crescendolls” mainiosti bändin suosion kasvua maapallolla kuvaavaan montaasiin, ja ”Superheroes” fiilistä nostattavasti stadionkeikan hulinaan. Rauhallisemmat kappaleet, kuten ”Nightvision” ja ”Something About Us” tekevät haikeista yöllisistä kaupunkikohtauksista täydellisiä.

Koko animaatio on kuin yksi suuri psykedeelinen ja värikäs matka, joka käy helposti myös tunnin mittaisesta musiikkivideosta. Pelkän hienon visuaalisuutensa lisäksi myös tarina tarjoaa pari kekseliästä käännettä. Teos on kaiken kaikkiaan hieman eriskummallinen, mutta erittäin viihdyttävä sekoitus animaatiota ja musiikkia Daft Punk-diggareille. Jos ei duon musiikkiin ole tutustunut aiemmin tai ei siitä pidä, voi tämä olla aika turha kokemus. Itselleni tämä oli kuitenkin hieno elämys, joka onnistui myös herättämään erilaisia tunteita. Jos yhtään rupeaa Daft Punkin tahdissa jalka vipattamaan, kannattaa kokeilla tätä erikoista seikkailua.

Arvosteltu: 21.06.2010

Lisää luettavaa