Erinomainen sekoitus Tarantinoa, Leonea ja stereotyyppistä Ramboilua

29.8.2023 13:01

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Sisu
Valmistusvuosi:2022
Pituus:91 min

Sisun traileri ei kovin paljon vaikuttanut minua, kun näin sen elokuvateattereissa, ja ajattelin sen perusteella, että haiskahtaa rahastukselta. Mutta sitten kun luin että elokuva sai kerta toisensa jälkeen tosi hyviä arvosteluja ja minulle vielä suositeltiin elokuvan katsomista, päätin antaa elokuvalle mahdollisuuden ja odotukseni kasvoivat kohtalaisen korkeiksi monien kehujen perusteella. Menin siis katsomaan Sisun elokuvateattereihin, jännittyneenä siitä onko elokuva kehujen arvoinen ja olinko oikeassa, kun ajattelin trailerin perusteella, että ei vaikuta kovin hyvältä elokuvalta…

Elokuvan juoni on varsin suoraviivainen: Aatami Korpi löytää Lapista valtavan määrän kultaa ja kuljettaa sitä mukanaan Helsingin pankkiin mutta saa samalla itsepäisen natsikomentajan (Aksel Hennie) joka ei halua myöntää natsien tappiota sodassa vaan ylittää omin valtuuksin vangita tai tappaa pahamaineisen vihollisten kauhun, Aatami Korven.

Ilokseni voin sanoa, että Sisu ei vain vastannut odotuksiani, vaan ylitti ne. Sisu on yksi parhaista toimintaelokuvista, samaa tasoa Top Gun Maverickin ja kahden ensimmäisen Terminaattorin kanssa. Ainoastaan Rambot yksi ja neljä päihittävät silmissäni Sisun ja nuo muut. Erityisen vaikuttavaa Sisussa on että vaikka se toki on todellinen aivot narikkaan-elokuva missä räiskintää ja toimintaa ei puutu, se on silti taiteellisesti hyvin vaikuttava elokuva. Ohjaaja Jalmari Helander on osannut yhdistää elokuvassa Quentin Tarantinon elokuville tyypillistä kappalejakoa ja verellä mässäilyä, Sergio Leonen eeppisiä kuvauksia ja viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä, Ramboista kaksi ja kolme tuttua yhden miehen armeija-meininkiä. Silti ei koskaan tunnu elokuvan aikana, että Helander olisi sortunut kopioimaan niistä mitään, vaan hyvällä tavalla ottanut vaikutteita niin että Sisussa on paljon tuttuja elementtejä mutta on silti selvästi oma, Helanderin ohjaama elokuva.

Sisu on elokuva, joka kenties paperilla kuulostaa hyvin naurettavalta ja ylivedetyltä elokuvalla, mutta käytännössä toimii kaikin puolin. Elokuvan toimintakohtaukset ovat ensiluokkaisia, todella viihdyttävää katsottavaa, joissa Aatami Korven (Jorma Tommila) lähes kuolemattomuus myy itsensä läpi niin että se ei katsoessa haittaa yhtään, että tietää monen kohtauksen olevan epärealistinen. Elokuvan nimen mukaisesti Aatami Korpi on äärimmäisen sisukas kaveri, jolle ei todella kannata ryppyillä. Elokuvan toimintakohtaukset ovat myös paitsi viihdyttäviä, myös luovia koska Aatami Korpi ei käytä vain raakaa voimaa ja asetta, vaan päinvastoin paljonkin nokkeluutta ja älyään selvitäkseen lähes mahdottomista taisteluista voittajana. Hyvänä esimerkkinä toimii kohtaus missä Korpi nostaa olalleen kuolleen miehen ruumiin suojelemaan selkäpuoltaan, kun tämä juoksee vihollisjoukkoa pakoon. Pelkkä aseella ammuskelu ja ilman paitaa-tyyppinen riehuminen olisikin vienyt elokuvalta paljon laatua pois eli elokuvassa olevat luovat ja älykkäät tavat taistella ovat ehdottoman tärkeä elokuvan osa.

Jorma Tommila tekee hyvin vaikuttavan roolisuorituksen Aatami Korpena, joka on Ramboakin kovempi yhden miehen tappoarmeija. Tommila pääsee puhumaan vasta elokuvan loppuosassa ja silloinkin vain pari lausetta mutta ei hänen tarvitse puhua enempää: Tommilan ilmeet ja sisukas olemus välittävät Aatamin Korven kovuuden ja sinnikkyyden. Olenkin sanonut, että Aatami Korpi on kuin Rambo steroideilla.

Sisu on vuoden 2017 julkaistun ”uuden” Tuntemattoman sotilaan ohella lempparini suomalaisista elokuvista, ja niitä elokuvia, jotka todistavat, että kyllä suomalaisetkin osaavat mestariteoksia tehdä. Iloitsenkin siitä, että Sisu on saanut myös Suomen ulkopuolella paljon kehuja ja mielenkiintoa osakseen. Luin että jopa japanilainen videopelintekijä on kehunut Sisun maasta taivaisiin, ja haluaisi tehdä siitä videopelin. Jos pidät edes vähän toimintaelokuvista, vahva suositus Sisulle.

Arvosteltu: 29.08.2023

Lisää luettavaa