Collateral todistaa toisellakin katsomiskerralla, ettei ole mitään tusinakamaa.

1.12.2005 20:10

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Collateral
Valmistusvuosi:2004
Pituus:115 min

Jamie Foxx on 12 vuotta taksia ajanut konkarikuski nimeltä Max, joka saa eräänä iltana takapenkilleen viileän oloisen Vincentin, jota tulkitsee itse Cruisen Tomppa. Juttu luistaa miehillä mukavasti ja Vincent ehdottaa Maxille taksikeikkaa yön yli, muhkean palkkion kera. Pienen epäröinnin jälkeen Max suostuu, mutta duuni ei ole ihan sitä mitä hän odotti. Vincent paljastuukin palkkamurhaajaksi ja Max saa luvan toimia viiden pysähdyksen aikana hänen kuskinaan. Pienetkin temput ja epäröinnit tehtävien välillä voi aiheuttaa Max itsensä kuoleman tai sivullisia uhreja. Siinä tilanteessa riittää suharille miettimistä.

Michael Mannin ohjaamat elokuvat ovat viimeaikoina osoittautuneet melko laadukkaiksi actionjännäreiksi. Heikoin lenkki hänen urallaan näkemistäni leffoista on allekirjoittaneen mielestä Insider, mutta ehdotonta laatua edustaa De Niron ja Pacinon tähdittämä Heat. Will Smithin Ali osoitti myös hyvää tasoa, mutta Collateral taitaapi sijoittua hyväksi kakkoseksi Heatin alapuolelle. Aiemmista lauseista voidaan siis todeta miehen olevan todella lahjakas ohjaaja eikä hänen tyylinsä petä tässäkään leffassa. Tarinankerronta on kuluneen vuosituhannen parhaimmistoa edustava ja Collateral todistaa toisellakin katsomiskerralla, ettei ole mitään tusinakamaa.

Jamie Foxxin suoritus on leffan paras, vaikka ei ihan Rayn tasoa vielä olekaan. Cruiselta en paljon hyviä elokuvia tämän ja Sademiehen lisäksi ole nähnyt, mutta edellä mainittu oli lähinnä Hoffmanin show eikä Tommyboy paljon päässyt irrottelemaan. Tässä käsikirjoitus on suonut hänelle kuitenkin hyvän osan ja sopivasti ruutuaikaa, että voisin sanoa että Cruisen paras suoritus olisi nyt kyseessä. Niskaan huohottavaa kyttää näyttelevä Mark Ruffalo ansaitsee vielä erityismaininnan, sen verran vakuuttava kaveri oli.

Foxxin ja Cruisen vakuuttavista suorituksista ja nokkelasta dialogista huolimatta viisi tähteä on tästä leffasta vielä kohtuullisen kaukana. Musiikki oli yllättävän hyvää ja jopa tärkeimmät sivuosanäyttelijätkin osasivat hommansa. Kuten aikaisemmin todettiin, ohjaus on hyvää, käsikirjoitus on mielenkiintoinen ja antaa katsojalle paljon miettimisen aihetta Maxin tilanteesta ja sen selvittämisestä. Vuoden 2004 ehdottomia kärkipaloja ja niitä trillereitä, joita et halua missata.

nimimerkki: JohnRambo

Arvosteltu: 01.12.2005

Lisää luettavaa