Cagen ohella vakuuttava näyttelijä on ainoastaan itsestäänselvän hyvä Michael Caine.

29.7.2006 12:30

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:The Weather Man
Valmistusvuosi:2005
Pituus:101 min

Varmasti monet oikein hyvätkin elokuvat jäävät katsomatta luontaantyöntävän kannen vuoksi, ja ilmiö toimii myös toisin päin käännettynä. Weathermanin kannessa oli jotain joka herätti hyvät odotukseni. Nicholas Cage on tietenkin kova tyyppi ja tunnenkin suht’ paljon hänen roolejaan vuosien varrelta. Sääteema on jo sinällään jonkinlainen tunnelmanluoja, ja onhan tämä kotelon sisäpuoleltakin aika jäisen tuulinen. Yhtä vahva se ei lajissaan ole kuin esimerkiksi Kova sade (1997), mutta tässä on sentään aika kiva tarinakin.

Kylmä Chicago luo TV-tähti Davidin (Cage) ympärille todella ankean tunnelman. Ankeudenkin voi yllättävää kyllä tehdä hyvin tai huonosti, ja Weathermanissa se on koomisen uskottavaa. Olipa positiivista. Ennusteeni laadusta meni puoliksi metsään. Noin puoleenväliin asti kaikki on kunnossa, kun raikas komiikka ja Cagen introspektio vallitsevat. Se ei kyllästytä tippaakaan ja selvästi puutteellinen jälkimmäinen puolisko hyötyy näistä tehokeinoista myös. Jotain jää kuitenkin puuttumaan ja masentava tunnelma pääsee puremaan katsojaa pari kertaa, joka osoittaa onnistuneen perusidean vuotavan.

Yksityiskohdissa ei ole mitään vikaa. Jousiammunta, ”kamelinvarpaat” ja lentelevät pikaruuat jäänevät mieleen ainakin joksikin aikaa. Uskaltaisin jopa sanoa, että monimutkaistaminen olisi nyt kaunistanut varsinaisen tarinan kohdalla. Skenaariot perverssistä ovat aika vastenmielisiä ja menevät yli. Kuten jo sanottu, ankeus oli muuten valittu ja annosteltu aivan oikein.

Kolmen tähden arvosteluille käy aina näin. Neljän tähden tavaran analysointi on aina selvästi positiivista ja kahdella tähdellä saa jo heittää ja kipeästi. Aika paljon rupesin jo katsellessa miettimään miten tästä olisi saanut vielä paremman, ja spekulointi valloitti sitten tämänkin tykityksen kuin lehtokotilot puutarhan Etelä-Suomessa.

Cagen ohella vakuuttava näyttelijä on ainoastaan itsestäänselvän hyvä Michael Caine, muut ovat aaltopahvia ja poksautusmuovia. Mutta kolme tähteä ei tosiaankaan ole huono arvosana, ja kyllä nyt ainakin Cagea arvostaville tämä on kannattava tsekattava. Epävakaista mutta mielenkiintoista elämystä odotettavissa sille illalle jona Weathermanin katsoo…

nimimerkki: Organismi

Arvosteltu: 29.07.2006

Lisää luettavaa